餐廳: 一鍋堂 (XX Arcade)
資訊:

2021-02-14 16579 瀏覽
2021年2月7日 星期日又到左悠閑既星期日,終於可以瞓到自然醒,之後再同老婆出街慢慢搵吓有咩食,今日出到去旺角行街,準備添置新年嘅物品,最後買完就喺附近見到呢一間火鍋放題餐廳上到去發現午市可以100分鐘火鍋放題任食,價錢最平仲要$148添,有差不多16個湯底可以選擇,款式比起一般火鍋店更加多,最後我哋要咗B餐,特選安格斯牛,可以食到安格斯牛肉同封門柳等咗大約5分鐘左右就有位,坐低咗之後店員同我哋講可以掃描QR code點餐,呢個方法真係方便好多,仲可以即時檢查有冇漏單添!!有好多食物可以選擇,而且圖文並茂,可以睇得到食物嘅份量點完餐之後行出去見到有醬料區,都有幾多醬料可以揀,就連蒜蓉都有炸蒜同普通蒜蓉添,啱晒鍾意食蒜蓉嘅我飲品區排列咗好多款飲品,見到成個飲品櫃都有好多選擇,當中留意到餐廳有自家製涼茶,仲要唔止一款添,可以慢慢嘗試飲品貴嘅對面就係食品區,可以夾丸類同蔬菜,全部都用咗膠盒蓋住,夠晒衛生等咗大約10分鐘左右,火鍋就送到,我哋點嘅係蕃茄牛粒湯,湯底裏面有好多蕃茄同牛肉粒,成個湯底都變晒紅色,飲落去好鮮甜,而且牛肉粒好腍之後食物就開始陸續送到,首先有美國安格斯牛小排,見到脂肪嘅
2021年2月7日 星期日

有好多食物可以選擇,而且圖文並茂,可以睇得到食物嘅份量

之後食物就開始陸續送到,首先有美國安格斯牛小排,見到脂肪嘅分布好平均,而且切得好薄,淥大約一分鐘已經熟晒,食落去充滿牛肉味,之後我哋不斷encore

海鮮方面估唔到有花膠,仲要好大隻,食落去充滿膠質,應該補充好多骨膠原,女人食夠晒滋補
另外仲有白沙蜆,食落去嘅時候完全冇沙,肉質好肥美

另一款蜆質素都唔錯,淥左一陣間已經離晒殼,肉質好鮮甜爽口
至於上面嘅係油炸鬼釀蝦膠,上面仲有蟹籽添,無諗過呢款食物都會係火鍋店出現,淥熟之後口感好特別,食到蝦味之餘,外層仲要係脆卜卜

食足差唔多90分鐘,真係好飽,應該飽到第二朝添
2021-02-07