朋友生日當然要帶佢嚟食好野啦。我揀咗尖沙咀嘅一間日本食肆,位置便利而且日本食物永遠都係最受歡迎嘅。十和田總本店位於尖沙咀既金馬倫道,上網睇見到新蒲崗都有一間分店,呢間尖沙咀嘅就近The One,食之前後都可以去行下街。餐廳嘅門口佈置好有日式嘅感覺,係第一個牌匾寫著餐廳嘅名稱,好容易搵到。餐廳嘅燈光都幾明亮,望落去嘅面積都容納到幾多人。由於訂咗位嘅關係,唔使等位就可以入座啦。超級吞拿魚腩卷 (⭐⭐⭐⭐⭐)份量都幾多,一點就係六件。吞拿魚包成一卷,有口感,咬落都好實在。特別之處就係有啲芝麻,可以增加味道。燒明太子雞翼 (⭐⭐⭐⭐⭐)雞翼不嬲係我嘅至愛。嚟食日本嘢有明太子雞翼都幾特別。個人覺得必定要試雞翼,一共兩件,可以同朋友分享。明太子軍艦 (⭐⭐⭐⭐⭐)明太子都算係我嘅至愛之一,鍾意明太子同軍艦壽司嘅配搭,因為明太子本身鹹鹹地,有啲飯配搭下就適合不過啦。火炙牛肉湯烏冬 (⭐⭐⭐⭐💢)牛肉一大塊用火炙嘅形式整成。幾薄身好林,非常易於咀嚼。烏冬墊底有助飽肚。而精粹就在於牛肉湯入味得黎又唔算太濃啱啱好。總括而言,最鍾意都係超級吞拿魚腩卷,因為咬落真係好實在。最後埋單500蚊唔使,平均一個人都只

超級吞拿魚腩卷 (⭐⭐⭐⭐⭐)
超級吞拿魚腩卷

燒明太子雞翼 (⭐⭐⭐⭐⭐)
明太子雞翼

明太子軍艦 (⭐⭐⭐⭐⭐)
明太子軍艦

火炙牛肉湯烏冬 (⭐⭐⭐⭐💢)
牛肉湯烏冬

總括而言,最鍾意都係超級吞拿魚腩卷,因為咬落真係好實在。最後埋單500蚊唔使,平均一個人都只係200蚊左右,同食放題相比價錢平啲但質素高啲,整體嚟講都係滿意。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
十和田總本店 金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

推介菜式:超級吞拿魚腩卷、明太子軍艦

👍🏻環境日式
👍🏻魚生新鮮