招聘中
月薪
應徵
$16,000-$20,000
月薪
有幾次經過元朗探朋友,都看到這間紅磚牆設計的西餐廳,好似不錯,今次朋友提議一齊出街食,就選擇了這間店吃個晚餐。 店內裝修给人一種舒服的感覺,座位與座位之間相隔甚遠,有足夠私隱度,而且佈置用心美觀,打卡一流。 位置雖然唔近市中心,但勝在舖位夠大,座位充足,約朋友聚會食西餐呢間絕對係元朗區好選擇! 點餐後好快就上餐包同餐湯,我地特意點了兩款唔同嘅餐湯來試:=黑松露牛肝菌蘑菇濃湯 =不得不讚呢個,濃郁的菇菌味加上菇菌碎粒,調味適中唔會太鹹,夠creamy很有口感!=紫薯濃湯=一向麻麻地紫薯的,本身諗住只係飲一啖試一試,但估唔到呢個湯用紫薯帶出甜味又有另一番風味,單單係餐湯已經比起一般西餐出色得多。=法式香煎鵝肝伴黑醋汁配焦糖菠蘿及紅酒蘋果蓉 ($148)=呢個頭盤要讚!以往其他地方食過多數都係鵝肝好細塊再配厚厚的麵包,呢間剛剛相反,厚身嘅鵝肝咬落口感十足,薄薄的一塊小多士加上半碟嘅紅酒蘋果蓉更能帶出鵝肝嘅味道,刺激味蕾同食慾。最後再食埋伴碟嘅菠蘿,菠蘿加上焦糖燒一燒揮走了鵝肝嘅油膩感,正! =墨魚汁鮮帶子海蝦扁意粉 ($188)=賣相相當吸引,黑色的墨魚汁做得相當出色,不多也不少,剛好每一條

點餐後好快就上餐包同餐湯,我地特意點了兩款唔同嘅餐湯來試:
=黑松露牛肝菌蘑菇濃湯 =
=紫薯濃湯=

=墨魚汁鮮帶子海蝦扁意粉 ($188)=
賣相相當吸引,黑色的墨魚汁做得相當出色,不多也不少,剛好每一條意粉都被濃濃的墨魚汁包圍。海蝦爽口彈牙,帶子簡單地用黑糊椒煎香已經能夠帶出鮮味。

=炭燒美國天然極黑厚切豬鞍扒配牛肝菌汁 ($268)=
大大塊豬鞍扒,賣相相當吸引! 微微煎香外層鎖住肉汁,肉味濃郁,最重要係厚切大大塊都非常之易入口,肉質鮮嫩,入口溶化。
不得不提牛肝菌汁,牛肝菌同豬扒原來係perfect match,將本身已經好好味嘅豬鞍扒提升多一個層次!值得再試👍🏻👍🏻👍🏻

=Caramel Cappuccino焦糖泡沫咖啡 ($38)=
外表順滑,咖啡同奶十分平均,加上焦糖亦不太甜,整體不錯。

=Tropical Forest Mocktail ($68)=
將本身平平無奇的波蘿梳打裝飾一番,加上兩塊葉同檸檬,更特意加上紙造飲管,配合木系的餐枱及蠟燭擺設,打卡一流!
菠蘿嘅鮮甜加上梳打,在食飽飽之際飲一啖可以減低油膩感!

餐牌:

2021-11-03