2007-03-17
家姐6號返加拿大,姑媽留港3日後返泰國,so 老豆就決定拉大隊一行六人去食北京菜o剌間酒樓o既食物水準應該不俗,事關睇到d傢私都有o甘上下陳舊,就知有好幾年歷史;而且,雖則佢位於佐敦一座頗隱蔽o既大廈,客源仍然不錯,掂o拉叫o左好多北京名菜:手撕雞肉質又滑又嫩,幾似滑雞,但o吾覺油膩點埋d醬油mmmm 好good o牙!賽螃蟹o吾好睇佢個樣o甘普通,成個炒蛋花o甘,其實佢前一分鐘係好靚o既。只不過個伙計實在好有效率,我未映相佢就快手手o甘撈o左粒蛋同d醋o吾緊要,佢係走實力派o既果然,既香又滑 (o里種食蟹法我都係第一次試,但已令人難以忘懷) 小籠包不嬲對小籠包都冇o羊興趣,可能因為食過頗多次,就不以為然只食o左一隻,ok o牙! 叉子燒餅配榨菜粒o圭o圭o圭-佢o地簡直係史上最完美o既組合!硬硬脆脆o既燒餅,裡面塞滿鹹鹹o地好好咬o既榨菜粒,決一不可 - 少o左前者;太鹹,少o左後者則;太淡本來日前o係霸王已想叫,不過見淨叉子$12,但配埋菜粒就$48,百思不得其解莫非切菜粒o既time cost太高? 蔥油餅o係霸王食o既時候我o地有點到,但個waitress轉頭就同我o地講話冇曬
叫o左好多北京名菜:
手撕雞
肉質又滑又嫩,幾似滑雞,但o吾覺油膩
點埋d醬油mmmm 好good o牙!
賽螃蟹
o吾緊要,佢係走實力派o既
果然,既香又滑
(o里種食蟹法我都係第一次試,但已令人難以忘懷)
小籠包
不嬲對小籠包都冇o羊興趣,可能因為食過頗多次,就不以為然
只食o左一隻,ok o牙!
叉子燒餅配榨菜粒
o圭o圭o圭-佢o地簡直係史上最完美o既組合!
莫非切菜粒o既time cost太高?
蔥油餅
o係霸王食o既時候我o地有點到,但個waitress轉頭就同我o地講話冇曬...
雖然佢語調冷淡,但個消息對於我o地o黎講係幾o甘晴天霹靂
so,今次落單我第一時間就叫o左蔥油餅先
真係非常之鬆化,裡面夾著高麗菜,味道o吾太濃
京燒羊肉
佢果然係需要壓軸出場o既,皆因實在非常美味!
口感好似香酥鴨,但羊肉o既羶味始終係無可取代
太感動o拉!!!
高麗豆沙
正於我o地煩緊食o羊甜品之際,伙計就送o左一碟高麗豆沙o黎
o夷?!個樣同o係霸王食o既有出入wor
食落又真係o吾同d wor - 外皮比較硬同脆,同我最originally expect o既好似
(睇o左menu先知佢真名係高麗豆沙,o吾係高力豆沙....等我o地仲亂估佢係唐代o個個高力士發明o既...)