2020-10-08 8000 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日🎂🎉佢話想食韓燒,就佢一次😆,我都好耐冇食過,佢揀咗旺角東兆萬中心嘅「平昌」😗餐牌有分3個價位:大君、世子、國王(價錢由低至高),有唔同嘅食物,食物嘅種類就梗係越貴越好越多啦,我哋就揀咗中等價位—世子御膳😎 可以一次過食晒大君同世子御膳Menu上面既食物😆餐廳好有韓國風味,大部份都係後生仔後生女,牆上面有好多漫畫。我哋坐咗喺最入面,冇出面咁嘈👍🏻👍🏻一坐低,侍應就會上泡菜、芽菜同埋生菜。我哋食肉獸上身,急不及待就即刻落單叫咗好多唔同嘅肉類!Overall嘅質素都好好,肉類紋理靚、望落鮮嫩!試過咁多款肉類之後,我揀幾樣我最鍾意食嘅肉類講吓啦:💯🐮牛舌👅 佢嘅牛舌都算係好厚身,咬落口感好正,十分多汁、有嚼勁!💯護心肉🐷 (右上角嗰舊)呢個好好食!係豬嘅特別部位,每隻豬只有好少量護心肉,燒香左之後肉味濃郁,加埋燒肉汁,超級惹味呀😍呢兩樣係我嘅至愛,必點!仲要係食多幾次先好走🤣!我哋重複點左四五次😆🤤💯鍾意食辣嘅朋友,我推薦你食豬腸,用咗泡菜汁醃過,都幾辣,不過好好食,唔算多肥膏。辣辣地即刻攞返罐忌廉溝鮮奶飲😝💯豬頸肉,燒完之後,好似冇咁多脂肪,會乾身啲但係都幾好食!😋😋爐邊
今晚同朋友慶祝生日🎂🎉

一坐低,侍應就會上泡菜、芽菜同埋生菜。
試過咁多款肉類之後,我揀幾樣我最鍾意食嘅肉類講吓啦:

💯豬頸肉,燒完之後,好似冇咁多脂肪,會乾身啲但係都幾好食!

😋😋爐邊蛋🍳都可以任添,趁佢未熟晒好快啲食!半熟嘅狀態就最正🤤加啲泡菜落去一齊食都唔錯㗎😝

除咗燒肉之外都有啲海鮮, 我比較鍾意食蜆同埋帶子,食材新鮮,隻蜆燒一陣會自己彈開,無沙鮮甜😋燒帶子就要小心啲,唔好燒太耐如果唔係好容易燶🙈

五花肉加少少辣醬,再用生菜包住食一流!😋😋

除咗燒肉之外,仲有啲熟食,燒到個人熱辣辣㷫烚烚,最啱食一碗水冷麵,分量唔算好多兩個人share啱啱好,麵條好幼細,麵質好彈牙!食完透心涼!繼續再燒肉🤣

呀!唔好錯過醬油蝦!燒燒下肉差啲放咗隻蝦落去燒😂比個friend叫停!唔使燒就咁食㗎🤣甜甜地好好食😋蝦肉爽口彈牙,呢個我都encore左👍🏻

我哋仲食咗煎海鮮蔥餅,煎到個邊邊好脆😍中間有少少魷魚、蟹柳、豆角等等

最後叫咗一個韓式大醬湯做總結,湯底好濃郁,配料好多,有薯仔、蘿蔔、金菇、肉粒、豆腐粒,好好飲😋 Keep住都出煙熱辣辣😂

罐裝飲品任飲基本啦😎都係韓國嘅飲品!
總括來講,好鍾意呢度嘅食物好有質素,肉類醃得好入味,記得要食牛舌同埋護心肉,一定冇介紹錯😍,啲座位都闊落,值得一提侍應服務都好好,時不時都過嚟望吓塊鐵板有冇燒焦,有嘅話都即刻幫你換,完全唔使舉手叫人過來!抵讚!
  • 海鮮蔥餅
  • 水冷麵