呢間舖頭叫軟飯王,老闆好堅持分開炒每盒炒飯,即使我哋兩個人order咗兩盒一樣嘅椒鹽豬扒炒飯,佢都會分開炒,以保持每盒飯都係100分!晚上六點開門,炒飯製作需時又受歡迎, 所以我哋當日晚上打電話去預訂, 兩盒椒鹽豬扒炒飯 (50蚊一盒),大概一個鐘之後就可以拎。 嗰度係個小攤檔,冇得堂食,只係一個舖位分開租畀幾個小攤檔,所以要拎返屋企食。我哋去到見到老闆努力咁炒飯,勁有鑊氣,見到啲火升到半米高,真係犀利! 同埋呢度嘅飯係每日新鮮煲好㗎,所以舖頭擺咗唔少電飯煲,係比較細部個嗰隻,睇得出老闆對出品嘅質素有執著。 所以盒炒飯要等係非常合理!個舖頭由兩公婆經營,佢哋好有禮貌,好有誠意咁只想畀客人食到最好嘅嘢食。 購買嘅過程已有好好嘅印象,加曬分。 (之前報到訪問話老闆每星期都要睇跌打,因為炒飯令到佢有勞損,真係要注意身體健康呀!)拎住個飯盒返去嘅時候,雖然我戴住口罩, 但都聞到超級香,真係令人急不及待想快啲返到屋企食 ,或者喺條街度即刻食哈哈!返到屋企見到個盒蓋四角係有疏氣嘅地方,以免影響炒飯嘅質素,好細心。 一打開,真係好香好香好香呀! 而且豬扒份量極多! 50蚊一盒真係超級抵, 飯盒有堆蒜

返到屋企見到個盒蓋四角係有疏氣嘅地方,以免影響炒飯嘅質素,好細心。 一打開,真係好香好香好香呀! 而且豬扒份量極多! 50蚊一盒真係超級抵, 飯盒有堆蒜,可以撈落飯嚟食,加幾多自己決定。

個炒飯真係好完美,啲飯炒到粒粒分明,而且乾身, 真係好有鑊氣!  加埋啲香蔥、碎蛋、蒜同埋菜絲,齋食炒飯已經好食到停唔到口!

而個豬扒好入味, 肉質鬆軟,而且唔算好肥, 啖啖肉,真係整得好好食!

男仔嚟講應該好夠飽,女仔細食嘅話甚至可以分兩餐食添! 所以話呢盒飯cp值幾高呢! 靚嘅炒飯唔易食到㗎,或者會賣得好貴添!

佢除咗椒鹽豬扒飯,仲有其他嘅炒飯,或者係炒烏冬炒河粉。下次我想試下佢嘅其他炒飯。

咁用心經營嘅小店,又有高質嘅出品,真係好值得支持㗎。
2020-10-28
外賣自取