餐廳: 13 Food Angel
資訊:

2018-07-08 364 瀏覽
屋企樓下有新餐廳開喎梗係要試下先啦夜晚同女友同埋個friend.三個人走落去試.雖然舖頭細細,但因為我哋好早,6點半已經入坐,所以唔使排隊.一入鋪頭,店裡面光線調教得啱啱好.唔會好似有啲西餐廳咁,暗到直情想瞓覺.我哋三個人嗌咗兩個main course同一個小食.首先嚟嘅係一個雜菌忌廉湯.飲第一啖就知呢個絕對唔係金寶湯.跟湯嘅蒜蓉包軟硬適中. 仲熱嘅添.之後就係德國咸豬手啦皮夠脆肉夠嫩.令我最感意外嘅.竟然係豬手隔離嘅蛋沙律配菜.真係絕對唔好睇小啲配菜,直情可以用"強"嚟形容!!!朋友嗌咗個羊架五成熟.同樣都係有驚喜.有肉汁兼且味道唔太騷.講到呢度,又要長氣啲講多次唔好睇少個配菜.放喺羊架底嘅薯蓉,真係好強好強好強!!!有幸見到大廚走出嚟.我親口問咗佢.原來佢啲薯蓉係每日用新鮮薯仔做,仲要加咗忌廉.令到個薯蓉好滑.牛油份量亦適中.可以咁講,個薯蓉係食極都唔會厭嘅.不得不提嘅就係佢個所謂"水牛城雞翼"我強烈要求大廚改過個名.大家唔好誤會.佢個雞翼絕對唔係唔好食.而係佢改良咗個水牛城雞翼.怕食辣而從來都唔敢試水牛城雞翼嘅朋友,從此可以嗌佢嘅雞翼啦.因為大廚將水牛城雞翼嘅辣味,改良到有辣香但
屋企樓下有新餐廳開喎梗係要試下先啦

夜晚同女友同埋個friend.三個人走落去試.

雖然舖頭細細,
但因為我哋好早,6點半已經入坐,所以唔使排隊.

一入鋪頭,店裡面光線調教得啱啱好.
唔會好似有啲西餐廳咁,暗到直情想瞓覺.

我哋三個人嗌咗兩個main course同一個小食.

首先嚟嘅係一個雜菌忌廉湯.
飲第一啖就知呢個絕對唔係金寶湯.

跟湯嘅蒜蓉包軟硬適中. 仲熱嘅添.

之後就係德國咸豬手啦

皮夠脆肉夠嫩.

令我最感意外嘅.
竟然係豬手隔離嘅蛋沙律配菜.

真係絕對唔好睇小啲配菜,
直情可以用"強"嚟形容!!!

朋友嗌咗個羊架五成熟.
同樣都係有驚喜.
有肉汁兼且味道唔太騷.
講到呢度,又要長氣啲講多次唔好睇少個配菜.

放喺羊架底嘅薯蓉,真係好強好強好強!!!

有幸見到大廚走出嚟.
我親口問咗佢.
原來佢啲薯蓉係每日用新鮮薯仔做,
仲要加咗忌廉.
令到個薯蓉好滑.
牛油份量亦適中.
可以咁講,個薯蓉係食極都唔會厭嘅.

不得不提嘅就係佢個所謂"水牛城雞翼"
我強烈要求大廚改過個名.

大家唔好誤會.
佢個雞翼絕對唔係唔好食.
而係佢改良咗個水牛城雞翼.

因為大廚將水牛城雞翼嘅辣味,改良到有辣香但係冇辣味.
而味道重比一般水牛城雞翼豐富好多添!
係時候呢一個總結.
好明顯呢間餐廳老闆唔係為做生意嘅.
佢根本就係極鍾意煮嘢食想煮好嘢畀人食.
可以肯定講句. 我一定會encore!!!
真係冇諗過係筲箕灣可以搵到咁出色嘅西餐廳.
重點係價錢仲平過花園餐廳.
2018-07-06
  • 水牛城雞翼