2022-07-03 414 瀏覽
港滋味 (筲箕灣)筲箕灣筲箕灣東大街37號地下菠蘿咕嚕肉咕嚕肉嘅口感非常之好,肉質鬆軟,一啲都唔鞋口,再加上外層嘅脆皮炸粉,真係鬆脆可口。至於個咕嚕汁,酸甜度適中而且份量亦都啱啱好。有時就算啲汁好好味,多咗都唔係好事,因為濕度太高,就會減弱左咕嚕肉嘅鬆脆程度。舖頭將個汁同肉嘅比例分配得好好!配合買幾嚿新鮮嘅菠蘿真係覺得好有誠意,好好食!酸菜龍躉斑片個湯底好香,夠酸,同埋夠麻。酸菜嘅份量真係比得好足,多到食唔晒~龍躉嘅份量好多而且食落好有鮮味。魚骨好少,嫌吐魚骨麻煩嘅朋友都不妨一試。自家製海菜豆腐哩味菜真係成世人第一次食。無論係個配搭,擺盤,味道都系獨一無二~食落感覺非常之健康。個「豆腐」其實比較似玉子豆腐,但係個質感更加結實,食落去味道更加濃郁。再配上雞蛋同埋幾款鮮菇,真係一味又豐富又特別嘅菜式。梅菜扣肉茄子扇哩味菜真係考廚師手工!茄子要切成扇形,扣肉亦都要切成薄片。廚師都處理得好好。食材方面,扣肉肥瘦均勻,口感軟熟,外皮有微燶效果,做得非常出色。梅菜唔會好鹹,所以個份量多都唔怕,可以撈埋茄子同扣肉一齊食。 呢味餸送飯一流!油飯好有驚喜!絕對值得一試!我唔係好識形容個味。只可以話唔係我
港滋味 (筲箕灣)
筲箕灣筲箕灣東大街37號地下

菠蘿咕嚕肉

酸菜龍躉斑片

自家製海菜豆腐

梅菜扣肉茄子扇

油飯
好有驚喜!絕對值得一試!我唔係好識形容個味。只可以話唔係我一般食開嘅油飯!
2022-07-03