2018-12-04
阿麥廚房,食咗先講!加路連山道的螢火蟲話說從前呢度係一條寂靜的小徑,唔知幾時開始竟然變咗一條食街,而我仍然都係真心不變喜歡阿麥廚房! 經典嘅菜式加上高質的食材留住我的心,裝修充滿 peaceful 的感覺晚市套餐大約二百幾蚊一位,餐牌有多款選擇,如果想吃好一點可以加錢upgrade頭盤、餐湯同埋甜品,豐儉由人。朋友在附近上班,喜歡這點的寧靜,座位舒服而且服務好。食物質素絕對有保證,因為朋友是這裏的常客,菜單就有朋友決定。最先來的是香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,店長說鵝肝是必食之選,外層煎得香脆油脂豐滿,入口即溶! 另一種食法係伴以焦糖酒醋藍莓一起吃,減輕油膩感!至於女生比較喜歡輕食,煙三文魚黑魚子蛋白沙律 就係清新之選。湯方面我地都升級左做 黑松露菌忌廉湯 同埋 蟹肉南瓜忌廉湯。朋友喜歡黑松露菌忌廉湯味道濃郁又好creamy!而我更喜歡蟹肉南瓜忌廉湯,因為真係食到有蟹肉,加上超甜的南瓜濃湯,入口香滑,食埋蒜蓉包口感香脆。 今晚嘅主食都係店長推介嘅,啱晒我朋友嘅心意,德國式燒咸豬手果然名不虛傳,豬手鹹香惹味,肉嫩濕潤。最緊要就係充滿骨膠原的外皮,入口脆卜卜,坐係對面都聽到索索聲。而且廚師
加路連山道的螢火蟲
豬手鹹香惹味,肉嫩濕潤。最緊要就係充滿骨膠原的外皮,入口脆卜卜,坐係對面都聽到索索聲。而且廚師已經將肉切件,食得好方便。仲要有我最鍾意嘅 BBQ source!就連旁邊嘅薯條都炸得特別甘香酥脆,比多個讚!
另一款特色菜就係西班牙海鮮燉飯,即叫即製熱辣辣!豐富嘅海鮮有青口、帶子、大蝦~~~味道層次豐富!
最後嘅餐飲都唔失禮,STUDY COFFEE 我大鄉里第一次飲,賣相特別可愛,香滑偏甜!
Cappuccino 拉花很美,好有誠意的一杯咖啡。