2017-12-28 2598 瀏覽
是日下午來到開業不久嘅Dalloyau金鐘店食tea set,我諗算係補祝聖誕節吧。Tea set琴日訂枱時已order,因為此店唔同尖沙咀店只有甜食,亦同時有午晚餐供應,所以電話預留較好,確保實有得食😉點左玫瑰花茶,茶壺內只係茶包,淡淡花香,未夠原朵玫瑰泡出來芳香。密友點了flat white由於一早預訂左,坐低我連餐牌都冇睇過,冇機會影俾大家🤦🏻‍♀️4款咸點6款甜點,加埋一差唔多六百。侍應有簡單介紹過,亦示意先趁熱食個scone。一個原味一個橙味,夠鬆軟又夠牛油香,橙味好驚喜,其他地方多數做提子味,混入橙皮帶點清新感覺👍🏻兩個scone明顯大小不一,有進步空間(我知我係太挑剔🌚)底層有煙三文魚三文治、蕎麥卷蛋配魚子醬同埋右邊嗰件唔記得左係咩(亦都食唔出係咩)三款咸點不過不失。中層有牛油蛋糕、松露龍蝦三文治同埋檸檬甜品杯,龍蝦三文治係四款咸點之中最出色,難怪個menu點轉呢款都係鐵膽!頂層有opera cake、臻子朱古力cake同埋熱情果puff,身為opera cake始祖,當然唔會令人失望,臻子朱古力嗰件都好滿意,熱情果puff少少酸酸甜甜平衡返整個set唔會太甜太膩。論環境好

密友點了flat white

論環境好多酒店都更好,但收費與五星級酒店無異,甚至貴過好多地方。在我眼中Dalloyau提供嘅食品同服務都對得住呢個價錢,幾款都好豐富好有層次,有時就算去酒店食tea set,質素只如自助餐般大量製作,絕對冇可能食到頂層咁考功夫嘅甜點!
眾人對afternoon tea要求有所不同,如果追求環境好,PP走上去隨便一間酒店都更好,但如果追求味道,呢個會係值得一試嘅選擇👍🏻