2018-10-16 130 瀏覽
朋友帶我嚟呢間餐廳食飯,聞說新奇有趣又好食位處中環蘇豪區,四周都係酒吧,好在星期一唔算多人,無訂位都唔駛等,不過就安排咗我地坐吧枱,睇住啲廚師整嘢食都唔錯丫。嚟之前都有上嚟做下功課,睇中咗呢個北海道帶子同燒西瓜既前菜。嚟到賣相唔錯,侍應提示最好每啖都有帶子、燒西瓜同埋啲醬汁,我地好聽話照做,第一啖食入口真係好新奇帶子好凍好新鮮咁,不過無乜味,配埋燒西瓜既清甜出奇地夾,我第一次食燒西瓜,原來咁好味喎!唔覺得自己食緊帶子咁,個汁好特別,唔會咸但又啱啱好襯返帶子同西瓜,仲有啲魚仔既脆脆,好清新開胃!主菜我地叫咗兩樣,第一樣嚟就係我每枱都見到有人點既叉燒豬油撈飯!我其實第一次食豬油撈飯,原來咁香架,雖然令立立,但食落又唔會覺得太油膩,加上佢慢煮既叉燒,好稔又軟熟入味,唔會好似一般叉燒咁又油又咸。個溫泉蛋撈埋啲豬油撈飯真係無得頂,最特別係我無食過嘅花生芽菜做伴碟,好特別新鮮第二個主菜就係豬鞍,都係煮得好稔、軟熟,一啲都唔會鞋口,加上佢有啲芝士,又有啲檸檬泡泡做伴碟幾得意。配埋啲新鮮既蔥同埋蒜粒,好惹味仲有三種醬可以配落豬鞍塊度食,每件都可以試出不同味呢!呢度出名手工啤,我揀咗有桃既「獅子山下」,
朋友帶我嚟呢間餐廳食飯,聞說新奇有趣又好食

火炙北海道帶子,配九龍醬園生抽牛油果醬及燒西瓜

24小時慢煮叉燒配溫泉蛋,鹵水鴨肝,香噴噴豬油撈飯
配埋啲新鮮既蔥同埋蒜粒,好惹味
仲有三種醬可以配落豬鞍塊度食,每件都可以試出不同味呢!

參蔥伊比利亞豬鞍(頭抽洋蔥醬,青蔥芝麻醬,油蔥酥)
呢度出名手工啤,我揀咗有桃既「獅子山下」,好易入口,同埋我鍾意個杯,好靚。
(左起)獅子山下 (Signature Pale Ale),洛神花啤 (Hibiscus Pink Kolsch)

環境好好,所以食飽飽都喺度傾偈,侍應見我飲晒啤酒,好貼心咁遞杯水比我地繼續吹水

以下係當日既menu比大家參考下,聽聞會成日轉menu,期待下次試新嘢!
2018-10-15
火炙北海道帶子,配九龍醬園生抽牛油果醬及燒西瓜
24小時慢煮叉燒配溫泉蛋,鹵水鴨肝,香噴噴豬油撈飯
參蔥伊比利亞豬鞍(頭抽洋蔥醬,青蔥芝麻醬,油蔥酥)