2022-12-28 179 瀏覽
聖誕節book咗去呢間餐廳食飯,佢之前有問過有冇Christmas set,佢哋答覆就係24號同埋31號先至有,咁我哋正日去呢就純粹食返平時呢一期出嘅dinner set,平時好似預約咗會有20% Off,聖誕當日就冇嘅,不過冇特別劏你一筆,我覺得都算係咁啦。我哋嗌咗兩個378嘅set餐,另外再加咗個薄切八爪魚前菜,連埋set裏便即係會有三個前菜,另外一個係魚湯同埋凍海鮮盤。好老實講,三個前菜我都覺得好一般,海鮮盤有凍蝦蜆肉螺肉同埋生蠔,每一樣嘢其實都好普通,唔甜。魚湯好鹹,後面有問過下侍應,佢哋話傳統做法就係咁,咁我哋冇去過法國咁就印證唔到啦。個八爪魚就冇味,其實我最期待係試呢一個,但就真心冇乜特別。所以食完三個前菜之後係真係有啲失望嘅,開始對成間餐廳冇乜信心啦,但係佢個主菜有驚喜喎!帶咗一個鴨肉同埋一個肉眼扒,鴨好食,原本我對呢個冇乜特別興趣,因為我唔鍾意煮到林晒嘅肉,但係佢呢個面頭唔知係有煎香過定係焗過定係點樣,總之佢個皮係有少少香脆,唔係滷水鴨嗰種皮同肉成個林啤啤,薯蓉都好食,係嫌佢有少少太濕,因為佢嘅汁其實都幾水下,落咗落去就會更加濕。講埋個肉眼,其實我哋原本都有糾結要唔要嗌

個八爪魚就冇味,其實我最期待係試呢一個,但就真心冇乜特別。

講埋個肉眼,其實我哋原本都有糾結要唔要嗌呢個,因為肉眼扒周圍都有啦,特登食間法國餐廳食肉眼扒好似好傻咁。但係佢呢個肉眼扒又係好正,雖然佢就唔係好重肉味,但係唔知點解佢整到真係好多肉汁,香港好多地方煎牛扒無論你嗌幾多成熟,出到嚟都唔係你想要嘅效果,但係呢個真係正,唔知係Lucky定係乜嘢,但係當日食嘅時候廚師係真係處理得唔錯。

甜品方面就正正常常啦,第一下入口會覺得好正,因為個可麗餅其實都仲有少少脆邊,然後第二啖已經開始林左,同埋食食吓其實都幾膩,可能兩個人share一個會好啲。

整體呢間餐廳俾人嘅感覺都好好,侍應嘅服務態度都好好,其實節日要開工真係要體諒多啲侍應,畢竟人人都放假嘅時候佢要返工其實真係慘㗎,但係佢哋全部都好Nice嘅,我嗌咗杯酒最後冇飲晒,佢哋都會關心問係咪唔啱你口味,其實呢間餐廳嗌 set 餐嘅話唔算貴,但係佢哋整體俾人嘅感覺都唔差,其實係可以再試,但係咪話超班?就肯定唔係,個前菜真係一般嘅,下次可以試吓其他嘢睇吓會唔會好食啲。