2018-10-19 541 瀏覽
話說平時同朋友都好鐘意去厚福街食野,貪佢餐廳種類款式多多,中日法意韓都有,朋友就一向鐘意食日本野,所以我就當然搵間好野帶朋友去試試啦。定食Doraya 都算係刺身定食界公認cp值高之選,難得朋友未試過,即刻上去呀!係門口排左20分鐘先入得,都算幾旺場下。藍鰭吞拿魚飯都食得多,我今日就叫左個 三色toro 鯖魚定食($128),三色鯖魚包括肥鯖魚、燻製肥鯖魚同酢鯖魚三款,黎到個賣相就認真不俗,味道呢肥鯖魚都幾新鮮,完全無腥味,魚油味仲好重添,而燻製肥鯖魚就比肥鯖魚乾身,但煙燻味反而更突出魚油嘅甘香味。酢鯖魚就帶有少少酸甜,肉質比較結實,送白飯非常岩。食都一半,仲有得叫店員拎個湯黎變茶漬飯,一款飯兩款口感,先淡後重口味,我非常鐘意呢種感覺。以呢個價錢,定食doraya真係做出超班之作,就連一向怕腥嘅朋友都大讚用料新鮮,仲話要黎多幾次咁話。不過閒日黎講都算多人,黎之前都要有心理準備排隊,但美味食物值得等待呀嘛!

三色toro 鯖魚定食

2018-09-12
20 分鐘 (堂食)
三色toro 鯖魚定食