甜品店用了我喜歡的紫色和白色的主題,正正是Dia Delicacies的主題顏色,十分夢幻!這是一個100%屬於香港人的芋圓品牌,主打招牌芋圓、芋泥輕食和芋頭飲品,也有黑糖桃膠系列,滿足不同年齡和喜好的甜品愛好者!Look at the dreamy purple and white-chrome theme of First Taro! This is a 100% must-go place for ALL taro lovers!!! 📍#dia_旺角/ 食物 Food /💜初芋ABC (台式芋圓 X 港式糖水)$48▫️三色經典芋圓(香芋、番薯、紫薯) ▫️椰汁初芋露▫️白桃果凍 + 芋泥 + 紅豆 + 仙草椰汁初芋露非常濃郁,椰味好重,三色芋圓口感煙韌,啖啖濃郁香芋、番薯、紫薯味,更可以食到少少蓉!芋泥有一大球,口感偏實身,比較黏羹,如果芋露大碗啲會溶得快啲。原本好驚白桃果凍味道同椰汁唔夾,出黎嘅效果會好怪,點知食落味道又ok,唔會好伏。建議店家可以考慮加多一個「牛奶布丁」嘅選項,相信會更加match!賣相略嫌普通,如果用玻璃碗可能會更加精緻!💜雪耳薏米燉牛奶 · 黑糖桃膠 $58

/ 食物 Food /

💜初芋ABC (台式芋圓 X 港式糖水)$48
▫️三色經典芋圓(香芋、番薯、紫薯)
▫️椰汁初芋露
▫️白桃果凍 + 芋泥 + 紅豆 + 仙草

💜雪耳薏米燉牛奶 · 黑糖桃膠 $58

私心超推介呢個黑糖桃膠系列!燉牛奶非常暖笠笠,味道香甜,暖胃入心。雪耳口感同燕窩超相似,我食食下差啲以為自己食緊燕窩。桃膠發得好大件,口感有嚼勁,好好味!最近自己同友人都開始注重養生,多食暖品,所以呢個甜品滋補養顏,和血益氣,非常適合我地!值得一提,玻璃碗盛住純白色嘅雪耳薏米燉牛奶,配上玻璃羹,賣相真係好高貴!

💜紫薯寒天冰雪 $48

紫薯味不算很假,整體偏甜。建議大家趁快飲,因為夏天啲冰會融化得好快,融咗會溝淡咗紫薯味。

💜可可奇脆冰雪 $48
朱古力味比紫薯味更加甜,十分邪惡,大家記得攪勻先享用。

/ 環境 Environment /

門面走簡潔的文青系設計,色調以紫色和白色為主,非常亮眼。旺角街道人流極旺,不停都見到有客人進來,非常受歡迎。餐廳冷氣比較大,坐緊門口會無咁凍,大家記得帶定外套。

/ 服務 Service /

餐廳不收加一服務費,可以自己直接走去餐廳最入嘅收銀處下單,然後選擇座位。店員之後會奉甜品去你坐的位置。

/ 價錢 Price /

每道甜品大約係around $40-60,四款綿綿冰比較貴,售$98。全店最貴嘅重量級冰極芋圓鍋是二人份量,售$128,人均$60。

初芋
旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖