2020-12-03 152 瀏覽
今日兩姐妹拍拖撐枱腳,話說佢發現荃灣有牛大人,二話不說就決定同我來個午餐滾一滾。我哋12點walk in,上到去已經好多人等位,不過好快就安排到入座,入面都大地方,以卡位為主,木系台風為主流,古色古香。先揀湯底,跟住就掃QR Code揀肉類,佢地有三個級別選擇,我地人小小,揀咗極上和牛吃到飽,可以全部任點~湯底有8款比你揀,可以加錢雙拼,而我哋揀咗紅燒牛骨鍋,跟手就出自助區搵嘢食~自助區分三個位置,醬料好多選擇,除平日常見的,仲有洋蔥牛肉醬丶腐乳醬丶台灣甜辣醬丶蘿蔔泥丶烏醋同特調豬肉醬。而飲品除平日常見的飲料外亦有特制的自家茶飲,台灣直送也有好幾款特別丸子和時蔬,每款也用盒子裝好,新鮮衛生~返埋位已經上咗湯底同肉食小吃,佢地小食有鹽酥雞丶台灣香腸同凍皮蛋豆腐,外面仲有個自取滷牛肉飯,不算大碟,用嚟餐攝胃不錯,皮蛋豆腐夠嫩滑,而鹽酥雞同台灣香腸都肉嫩多汁同脆口。肉類方面我地分別叫咗上腹牛五花、安格斯牛板腱同和牛M5牛肩捲,另加滷大腸丶滷牛肚丶蟹子墨汁漿同干貝鮮蝦魚漿同私房鴨血。先講和牛牛肩捲,它的牛味最濃厚,入口即化,口感香滑甜美,放落牛肉鍋淥連醬也不用沾,牛迷切勿錯過。而牛板腱相對就較

先講和牛牛肩捲,它的牛味最濃厚,入口即化,口感香滑甜美,放落牛肉鍋淥連醬也不用沾,牛迷切勿錯過。而牛板腱相對就較有咬口,點洋葱牛肉醬食味道更佳。而牛五花就肥瘦均勻,點沙茶醬吃是絕配~滷大腸同牛肚本身已經滷得夠淋身,所以淥一會就食得,特別要介紹係鴨血同漿類,鴨血不但唔腥,而且又爽又滑,一定要Encore。而蟹子墨汁漿不但爽甜,咬落內裡仲有餡料,味道仲拿捏到位,而干貝煎蝦魚漿就集鮮味精華一身,好味鮮甜。
食完肉類就要食返D蔬菜緩衝一下,粟米丶娃娃菜丶萵筍丶西洋菜⋯到咁上下仲有甜品遞上,係一碗珍珠丶紅豆丶花生和鮮草的糖水,集香甜軟糯一身

細妹嘅介紹真不錯,不但台風十足,而且上菜快又無漏單,食物質素高又地道,下次可以帶我隻牛魔王過嚟征服佢!