2021-05-27 1227 瀏覽
難得放一日假,決定去東區既筲箕灣同杏花邨行下,以前最遠都只係去鰂魚涌😅,今次係第一次去,感覺呢區真係好舊,同埋D商場好慳電,全程都覺得好熱…😵其實本身想去太安樓掃街,但由於天氣太熱,加上太安樓無冷氣,又唔想企係度食,結果揀左呢間印度餐廳Lunch,網上見食客讚食物正宗,而且評分都幾高,中意食薄餅類既我即刻比佢吸引左😆。由於去到果陣唔係Lunch time,所以唔駛等位就入得,走果陣1點零,餐廳亦開始多人,去D印度餐廳,成日會覺得店內會有一陣酸怪味,但呢度完全無呢個感覺;裝修亦都有異國風;職員係外藉人士,落單用簡單英文就得,佢地都主動有禮貎。未落柯打,職員已經放上餐湯唔係好試得出用咩煲,質地杰身,入口有好多蓉,個人覺得似糊左既蔬菜粥。唔中意食粥既我,試完味就放埋一邊🤐。跟餐+$2餐茶咖啡唔似港式茶記咁重奶味,咖啡味亦不及美式咁濃,味道比較淡。友人話佢杯凍檸茶都係淡味,同埋好似無落糖。我自己就點左串燒雞配咖哩汁 $58鐵板非常熱,上枱果陣吱吱聲;一份三大件,肉質預左係偏實同乾,唔會太鹹,香料味亦唔算好重。至於咖哩,香料味重,唔辣,但帶酸;第一啖入口有陣騷味😮,本身以為係我果個咖哩汁先係咁,

未落柯打,職員已經放上
餐湯
餐湯

跟餐+$2餐茶

我自己就點左
串燒雞配咖哩汁 $58

至於咖哩,香料味重,唔辣,但帶酸;第一啖入口有陣騷味😮,本身以為係我果個咖哩汁先係咁,但友人既咖哩一樣,雖然食多幾啖就唔覺騷,但真係要keep住食囉😂。

咖哩牛腩 $63

咖哩底同我果個差唔多,但多左少少肉味,不過都有騷味;牛腩都有唔少,肉質正常。

薄餅

薯仔薄餅中間有一層好薄既夾心,食落唔太覺有薯仔口感或味道,齋食有少少咖哩味🤔。
其實本身想點千層餅,但友人點錯左,加上食完呢兩塊都夠,所以最終都無試到。原味薄餅好軟熟,呢個比較有麥香,比薯仔果款更煙韌。

總結,食物正唔正宗我唔知,因為我未去過印度,但口味一定唔岩我,我都係中意港式或泰式又甜又辣既咖哩多D😏。雖然咖哩唔係我杯茶,但薄餅我覺得幾好味,一D都唔油,而且新鮮熱辣整出黎,外層焦香脆,內軟熟
2021-05-24