2020-02-20 1355 瀏覽
久仰左kiki拌麵既大名好耐,去台灣嘅時候都買過黎食,不過門店就未食過啦。Kiki擔擔麵同我地平時食到嘅擔擔麵有少少唔同,係冇湯嘅乾撈版,所以花生同麻醬既味道會更加香濃突出,麵質爽滑彈牙,肉碎帶少少辣味。蒼蠅頭拌麵呢個係其中一款招牌麵,麵條上鋪上大量嘅韭菜、豆豉同肉碎,韮菜既香氣令味道更加惹味清新,令人想一啖接一啖咁食晒。Kiki麻辣醬如果鍾意食辣嘅朋友,我推薦呢個麻辣醬加落啲麵到,味道非常之香,辣得過癮。脆皮大雞排台灣菜少不免有炸雞排,炸得熱辣辣香脆可口。滷牛腱牛腱滷得幾入味,而且口感帶點膠質,比炸雞排更有驚喜。黃金雪絨白桃烏龍呢款係新出嘅飲品,上層係黃金番薯奶蓋,加上招牌白桃烏龍茶,味道幾特別。芝士海鹽雪絨迷你芋圓kiki烤茶上層係芝士奶蓋有少少鹹味,芋圓煙韌彈牙,烤茶既味道香濃帶點烘焙過既茶香。伯爵戚風蛋糕配黑糖珍珠食完主食仲有甜品,一放低已經覺得賣相好吸引,戚風蛋糕口感帶點彈性,加埋伯爵茶忌廉一齊食好好味。仙草珍珠仙草口感滑溜,味道帶甘,加埋彈牙既珍珠同黑糖漿,有唔同既口感。

Kiki擔擔麵

蒼蠅頭拌麵

Kiki麻辣醬

脆皮大雞排
台灣菜少不免有炸雞排,炸得熱辣辣香脆可口。

滷牛腱
牛腱滷得幾入味,而且口感帶點膠質,比炸雞排更有驚喜。

黃金雪絨白桃烏龍

芝士海鹽雪絨迷你芋圓kiki烤茶