奧志雷
初戀、蟹后、豆豆、春天、熾天使、開始、水刺 ﹗
奧志雷
2016-07-06
2K 瀏覽
關注
突然飯聚,麻甩素顏返工碌到場 ﹗朋友仔好想食醬油蟹,我就決定試水刺啦 ﹗朋友仔遲遲未到,稱旺角勁塞車有點阻滯呢 ﹗雖然訂左七點半,依家剛才七點,我都係上去坐住等及研究 menu 先喇。

佐敦醬缸既醬油蟹雖然非常美味、大隻、爆膏,但地方實在太細,坐到頂手頂腳、迫迫夾夾好唔舒服,而且服務麻麻地。要有冒險精神,發掘多一點好去處呢 ﹗

地方寬敝又密度低,空氣流通、抽風又好,完全感覺唔到大油煙或污濁氣味,環境真的不俗。侍應們都是操外語呢,只是懂一點點廣東話,大多以韓文或英文溝通。

估唔到水刺有大量傳統韓國料理,部份款色仲好少見添 ﹗反而烤肉選擇就比較少,貴精不貴多。料理樣樣都試啊,今晚兩口子飯聚,不能叫太多,要慬慎一點,唔想浪費,好頭痛呀。

雖然朋友仔還未到達,但我已心裡有數要點什麼菜了 ﹗高質烤肉仲勁多料理,唔係一味燒燒燒,醬油蟹、水刺頂級牛肋骨、醃龍蝦、特選黑豚柳、豆腐黑鱈魚辣湯、凍豆漿麵。

今晚我兩為醬油蟹而來,當然主角係蟹呢,醬油蝦、鮑魚都要三天前預訂,無緣一見。朋友仔不食牛,我唯有自己一個擔起一整份頂級牛肋頭啦,正呀,哈哈 ﹗

叫碟特選黑豚柳比朋友仔,再加多隻龍蝦。當然要飲湯,水冷麵食過多次,見有季節限定冷豆漿麵當然又要試。食住先,睇睇份量,唔夠就再添啦 ﹗

玄米茶,飲過最好飲既玄米茶在這裡,香純甘香無窮,呷第一口既時候真的彷如聽到叮一聲呀!何解那麼可口?驚喜萬分 ﹗

叫壼米酒開開胃先,但朋友仔唔多欣賞酸酸甜甜既味道,層經有其他朋友形容為洗米水呢。其實因為唔想太快醉,所以無叫一向飲開既真露燒酒之麻。

韓式 5 小碟:牛肉球,好有趣,我還以為係豬肉獅子頭添。普通醃過的免治牛肉做成球形蒸熟再放涼,咬落肉鬆一粒粒散開,機攪肉醬效果。帶甜豉油味道,牛味不太出令我有所誤會呢,整體算滿都不錯,我成舊食晒。

酸蘿蔔,爽脆又夠酸,醒神醒腦、活力充沛,咬多兩條先。芝麻菠菜,爽甜又多汁,趙到索索聲,咸香出眾,芝麻味倒不太食到。赤豆,非常得意既質感,豆類居然嚥嚥韌韌,跟紅豆味道幾乎一樣,微甜清爽不嗆,為何我食到有點奶味呢?

自家醃泡菜,香辣甜酸濃厚,非常獨特好味,放係醬油蟹紫菜撈飯塞入口,好食到打冷震,停唔到口!淨食泡菜酸辣香甜有齊,多汁美味。

醬油蟹配紫菜飯,萬眾期待今餐既主角醬油蟹隆重登場 ﹗音樂奏起,用熱烈既掌聲襯托,侍應緩緩優雅地將醬油蟹放下。我係訂位時已留定一客兩隻,免得出什麼意外,突然賣晒就死喇。試過係紅磡韓烤兄弟食醬油蟹,侍應妹妹會幫我拆晒肉連蟹膏撈埋個飯送上架,服務熱情周到,我直頭想攬住妹妹黎鍚呢 ﹗

蟹既呎碼似乎細了一點,蟹膏亦少了一點,雖有點失望,但食先講啦 ﹗當然先品嚐蟹膏,蟹肉不用緊張,隨後就到您喇。將白飯跟紫菜撈勻,放飯到蟹蓋上,便可蟹汁蟹膏混為一體即狠狠地掃入口中 ﹗

甘甜鮮味滑滑蟹膏擁著飽滿紫菜飯粒,咸香清爽芳香,各種味道跟質感撞得精采絕輪,複雜多變得難以形容,總之係太過好味喇 ﹗消滅完蟹膏後,即刻到蟹肉 ﹗將所有蟹肉擠到紫菜飯粒上,大量黏黏滑滑蟹肉跟飯粒融合,水潤滑滑蟹肉鮮味衝擊著味蕾,可口極致 ﹗

我想將味道再推到更高層次,就讓自家醃泡菜溫柔地躺在蟹肉紫菜飯上,碌入口中。甘甜咸香辛辣微酸,爽嫩脆彈滑黏,嚥韌軟棉,打得火熱 ﹗整碗飯被我清得一粒都無剩呢,好好好好味呀 ﹗

豆腐黑鱈魚辣湯,我最愛飲熱騰騰既湯,中、西、日、韓、泰、法、意、等等,都要叫個湯黎暖暖胃之得。勁熱石鍋盛著靚湯送上,各式各樣既材料裝得滿滿,份量十足 ﹗

沙蜆、豆腐、蘿蔔、大蒜、金菇、黃帝菜、紅椒、等等,包羅萬有。嗒啖熱湯,非常香辣而濃郁既味道,還散發著豐富鮮魚香氣。黑鱈魚肉滑彈味道有咬口,厚厚的像斑球一樣啖啖啖,魚皮黏而彈,好味啊 ﹗

醃龍蝦,好似無咩野食咁,黎多隻龍蝦之得。居然係醬油醃龍蝦添,無緊要,試試。醬油咸香霸道略重口味,幸好燒得爽彈而保留龍蝦鮮味,除左咸左少少外,好好味 ﹗

水刺頂級牛肋骨,不想獨自快樂,但朋友仔唔食牛的呢,我唯有一力承擔 ﹗ 重份量切得厚厚,顏色鮮艷又潤澤,脂肪紋平均又幼細,一睇就知好野黎喎 ﹗

平時食据扒、打邊爐食牛只要 3 成,不過韓牛要食 5 成或以上,熟一點帶令牛味更濃更突出。先黎啖原味,牛脂豐富牛味濃,肉質軟棉棉好 soft 啊,好舒服 ﹗沾上烤汁添上一點清爽味道,又可以減輕油膩感,能夠食得更多呢 ﹗整碟牛都係我一個包辦,好食好食 ﹗

特選黑豚柳,唔係吹水口輕輕,堅係特選高質黑豚柳啊 ﹗一試便知龍定蟲。燒到表面燋香微脆,入口外脆內嫩,勁彈牙勁 juicy ﹗肉汁澎湃,一咬激射,肉質有嚼勁,豬肉甜味出眾,非常高質。

水刺頂級牛肋骨、特選黑豚柳,好多肉啊 ﹗烤肉正到痺,開心死我 ﹗但朋友仔都已經好飽了,只能試幾片黑豚柳,其他都要讓我處理喇。

夏季限定凍豆漿麵,最初坐低已經非常好奇,好想試新野呢,我依家已經八九成飽,唔理咁多,叫左先算 ﹗跟一小碟砂糖咁有趣既?淺呷一口豆漿先,好咸呀 ﹗估您唔到會係咸豆漿,而且係勁咸囉。加一半砂糖試試,依然好咸。將全部砂糖落晒,但完全中和唔到咸味,味道變得更怪。

時令韓國傳統凍豆漿麵完全食唔慣,重咸味重芝麻味豆漿有趣搞笑,硬食左兩小注始終頂唔住,無奈地要成碗放棄。凍豆漿麵極咸,就算倒左成碟砂糖都唔掂,勁重芝麻味。但侍應哥哥話有花生醬的,但我完全食唔出囉。

今晚豐富晚餐多謝 $1600,但朋友仔投訴我食得貴,亂花錢呢 ﹗知道喇,我會節制、節儉一點架喇,今時唔同往日一個人麻。

牛肉球
牛肉球