2017-04-18 537 瀏覽
近來日本菜新興"廚師發辦"呢個詞, 起初都唔知係咩, 朋友指點意思係由廚師按當日最新鮮既食材, 度身訂造既菜式.  呢晚為左慶祝生日, 終於初嚐"廚師發辦".先有前菜三款, 三文魚沙律, 八爪魚刺身, 蛋卷.三文魚同魚子新鮮, 配埋青瓜等好清新. 八爪魚刺身好爽口, 蛋卷入面有秋葵, 紅椒等, 爽口開胃.繼續有龍蝦刺身, 肉質結實, 但咬落爽口且彈牙, 鮮味無窮.鐵板單品係和牛燒, 肉質軟嫩不會太肥, 入口即溶, 加少少調味已帶出肉味既濃郁.壽司有幾款的, 其中吞拿魚腩, 睇都覺得肥美, 魚脂豐富, 鮮味十足.帶子壽司非常厚, 咬落爽滑, 味道鮮甜無比, 令人回味.金目鯛壽司, 肉質比較實在但爽口, 魚脂雖然唔算多, 但鮮味十足.穴子壽司, 係海鰻果類魚, 軟滑無骨, 中間有蟹子, 口感更豐富.食完幾款壽司就食烤物, 呢晚有喜之次, 係日本殿堂級既魚, 未食過都聽過. 肉質好嫩滑, 就算用燒都唔覺乾, 好鮮甜. 之後有白魚湯, 內里有長腳蟹腳配料, 令個湯特別鮮甜, 再加埋D金菇海帶, 飲完個胃暖晒.最後有甜品作結, 係櫻花蕃茄啫喱, 因為最近係櫻花時節, 所以特別用黎做主題. 3粒蕃

先有前菜三款, 三文魚沙律, 八爪魚刺身, 蛋卷.

帶子壽司非常厚, 咬落爽滑, 味道鮮甜無比, 令人回味.
最後有甜品作結, 係櫻花蕃茄啫喱, 因為最近係櫻花時節, 所以特別用黎做主題. 3粒蕃茄仔配埋甜甜地既櫻花香啫喱, 感覺清新, 食完解左飽濟感.