餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2020-06-24 247 瀏覽
經過幾次呢間印尼餐廳都見到人頭湧湧要等位,唔想等位所以一路無試,今晚行過都有幾個人等緊位,咁岩有一大枱客食完出黎,見有位就入去試下。🍴虎蝦花膠湯粉皮 HK$98湯底由雞同印尼花膠製成,標榜無味精,飲落幾甜,但鹹左d。原條花膠唔算厚身,但幾軟滑同黏口,粉皮口感似腸粉,好滑溜,用匙羹連埋湯一齊飲就岩喇。虎蝦幾厚肉,炸得好香,仲有膏添。🍴燒雞班蘭尖塔飯 HK$98班蘭飯帶甜,香而不膩,燒雞表面燒得香脆,雞肉唔鞋,雖然唔算嫩滑多汁,但點埋辣汁就非常惹味,個汁好味到要問老闆點整,老闆都好大方分享,材料有甜豉油、指天椒、生蒜、洋蔥、青檸,至於比例就要自己研究喇。🍴牛肉沙嗲(三串) HK$58表面燒得焦脆,食落一啲都唔韌,仲充滿肉汁,配埋充滿花生香嘅沙嗲汁,齒頰留香。🍴班蘭雪芳蛋糕 HK$15充滿班蘭獨特幽香,香甜鬆軟。老闆問我賣15蚊會唔會太貴,我話隔離便利店包裝蛋糕都差唔多啦,15蚊直頭抵食添,岩晒附近打工仔買黎做早餐。🍴印尼咖啡涼粉冰 HK$30飲落陣味好熟悉,好似炭燒咖啡,甘苦味濃,不澀不酸,同奶、涼粉ge甜味好夾,好飲。🍴芒果沙冰 HK$48芒果味濃,甜味唔假,沙冰打得均勻,飲落似芒果雪芭

🍴虎蝦花膠湯粉皮 HK$98

🍴燒雞班蘭尖塔飯 HK$98

🍴牛肉沙嗲(三串) HK$58

🍴班蘭雪芳蛋糕 HK$15

🍴印尼咖啡涼粉冰 HK$30

🍴芒果沙冰 HK$48

芒果味濃,甜味唔假,沙冰打得均勻,飲落似芒果雪芭,而且好鬼大杯,好似飲極都飲唔完咁。

📍班蘭葉印尼美食

銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖