餐廳: 鐵板燒海賀
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-06-16 9475 瀏覽
食過夏蘭的晚餐,款式精緻兼美味,店舖裝修高雅,見對面同集團的鉄板燒好似唔錯,一於試試,補祝Honey疫症期間的生日。我以為夏蘭有靚景,這邊沒有,卻發現這裡同樣可望港島,景色優美。它的Tasting Menu 有8道菜,每位$680-,另收加一,以高級餐廳來計,不算貴。頭盤是螢光魷魚,之前未食過螢光魷魚,不知味道如何。上枱見其擺放精美,放一隻入可,魷魚子在口裏爆發,一陣醬爆的海鮮精華在刺激每一個味蕾,十分之好味。加埋旁邊的柚子醬,是另一種清新口味。作為「開場白」,已勝一籌。👍🏻👍🏻👍🏻接著是香煎日本文蛤(即大蜆),蜆肉肥美,配以海蜇,味道鮮美。😃😃😃第三道菜是香煎鵝肝配士多啤梨汁,一上枱已聞到陣陣鵝肝的香味,切一片試試,煎得啱啱好,無過火。鵝肝的肥美原汁原味,配以士多啤梨汁,甜甜酸酸的,剛好平衡其肥膩。👍🏻👍🏻👍🏻 (註: 一聞到咁香,掛住食,竟然忘記影相。)鐵板大蝦蝦身不算很大,但蝦很新鮮,肉質彈牙,配埋牛油忌廉汁,香甜幼滑,yummy! 蝦頭還有香甜的蝦膏,雖然不健康,還是俾我KO了。😋😋😋食咗咁多道菜,侍應給一杯冰凍的柚子汁,清清口腔。之後上昆布汁鮑魚,鮑魚先在鐵板燒香,伴以昆布調

食咗咁多道菜,侍應給一杯冰凍的柚子汁,清清口腔。

之後上昆布汁鮑魚,鮑魚先在鐵板燒香,伴以昆布調較的汁,強化了海鮮的鮮味。鮑魚煎得啱啱好,十分之彈牙,很有咬口。而味道比清蒸香濃,比炆燉清淡健康,一絕。👍🏻👍🏻👍🏻

牛肉是美國牛仔肉,同樣煎得靚,肉質輭滑有牛肉香,伴以炸香的蒜片,好好味。😀😀😀

炒飯和味噌湯緊接牛肉上枱,變咗有香煎牛肉伴飯,有心思。👍🏻👍🏻👍🏻

甜品是士多啤梨芭菲和黑糖雪芭伴抹茶豆腐,全部不太甜,好味。我喜歡士多啤梨多啲,酸酸甜甜的,開胃。😀😀😀

臨尾我以一杯香濃咖啡作結束,Honey 叫了薄荷茶。咖啡是典型日式碳燒咖啡,香醇易入口,正合我意。👍🏻👍🏻👍🏻

這個Tasting Menu,由頭到尾都咁好味。
2020-05-14
  • Tasting  Menu