2018-05-16 503 瀏覽
今日同個四川同事去食麻辣火煱。就佢入左荃灣個間馬辣,其實旺角都有間馬辣呀。環境光猛,地方闊落,坐得舒服。食物選擇多元化,竟然有鹵大腸,牛筋,花膠……特別既食材。醬料區也有很多款式選擇,真係混醬!係醬料區側,係甜品區,有焗麵包布甸仲有兩個放甜品既凍櫃,有生果,蛋糕同啫喱……賣相唔差呀呢到仲有數款高質肉類和海鮮任你叫,千萬不可以錯過。原本一心只想食麻辣喎,但原來不額外收費,所以揀多左個胡椒豬肚湯底,可以當湯飲不過,我還是喜歡麻辣湯底。一開始就有陣陣濃烈的麻辣香味溢出,淺嚐湯底,舌尖已經感覺到又麻又辣,非常刺激。今次食火煱,我沒有弄任何醬料醮食物,因為已經是我最愛的麻辣味了。但對於我的四川同事,當然未能滿足。這是她自制的醬料,看見已經流汗,我沒有膽量嚐試。美國安格斯牛肉質軟嫩,色澤鮮紅,油花分佈均勻。放入口時牛肉味在口腔內四散,無得輸。小牛排,size較細,無左啖啖肉既口感,要一次過弄數塊吃才能滿足到我不過,色澤都好鮮紅,肉質都好新鮮。是日海鮮係,雖然好細粒,但勝在粒粒都真材實料,而且完全沒有未麻辣味遮蓋左佢既鮮甜味,必吃。生蝦亦很新鮮,肉質彈牙。至於出面自取食物,個人推介必食炸魚皮。大大塊

環境光猛,地方闊落,坐得舒服。

食物選擇多元化,竟然有鹵大腸,牛筋,花膠……特別既食材。

醬料區也有很多款式選擇,真係混醬!

係醬料區側,係甜品區,有焗麵包布甸

仲有兩個放甜品既凍櫃,有生果,蛋糕同啫喱……賣相唔差呀

呢到仲有數款高質肉類和海鮮任你叫,千萬不可以錯過。

美國安格斯牛
不過,色澤都好鮮紅,肉質都好新鮮。

生蝦亦很新鮮,肉質彈牙。

至於出面自取食物,個人推介必食炸魚皮。大大塊,脆卜卜,仲要同麻辣如此地夾。其實唔一定咸蛋魚皮先好食,麻辣魚皮一樣出色,唔知幾時有獨立包裝可以買呢

滷大腸
很入味,夠稔,不過一件起兩件止就要停,麻辣加滷大腸,簡直係毒中之毒,好肥呀。

仲有花膠,牛筋,雞子,醉雞,豬肝,鵝腸,魚皮,魷魚仔,凍豆腐,元貝,全部都要食呀,諗返起都忍唔住嚥口水🤤🤤🤤
呢度食物補充都好快,唔會見到太多吉盆。order 既野食都不用等太耐。員工服務都好好,我問佢加湯是否只有枱面一早預備好的那壺湯,但那明顯不是麻辣湯。員工立即幫我入去拿麻辣湯給我,真的非常認真

吃完麻辣火鍋,當然要食雪糕啦。呢度有兩款,牛奶公司或Dreyers 。識食既我,當然是吃Dreyers 啦

2018-05-08