2022-08-02 3749 瀏覽
大排檔嘅菜式不嬲都出名好好味不過大部分大排檔都係無冷氣楚撚記大排檔就唔同喇除咗小炒夠晒鑊氣之外最重要嘅係佢有冷氣🌬環境亦都好乾淨舒適咁就唔洗食到大汗疊細汗💦餐廳係長期大排長龍想食一定要訂檯呀‼️🔸七味黃金炸一口金磚豆腐🔸菠蘿拔絲咕嚕肉🔸香爆黑椒牛仔骨煲🔸楚撚豬油撈飯楚撚記嘅小菜真係好有鑊氣,全部都係即叫即炒,又多款揀。一口豆腐炸到外皮勁香脆,但內裏嘅豆腐就好嫩滑,形成強烈對比,再加埋七味粉同椒鹽,食落好惹味🤤咕嚕肉份量都幾多,有別於傳統大排檔,楚撚記嘅擺盤好精緻,呢道菜真係有個拔絲伴碟,咕嚕肉個汁酸酸甜甜,非常開胃😋牛仔骨煲上菜時都仲炸炸聲,聞落超香流哂口水,佢個黑椒汁調得好惹味,唔會太辣,咸度亦都適中,牛仔骨炆得好腍,亦都有好多肉,唔會淨係得骨,非常有誠意👏🏻豬油撈飯真係要試吓,將豬油同豉油配埋香蔥去撈飯,真係無得輸,兩三下就食哂成碗飯🤣食完仲有糖水揀,有蕃薯糖水同綠豆配清心丸,我地每款都要一碗,兩碗都唔會太甜!清心丸煙煙韌韌好好食
大排檔嘅菜式不嬲都出名好好味

七味黃金炸一口金磚豆腐
菠蘿拔絲咕嚕肉
香爆黑椒牛仔骨煲
  • 楚撚豬油撈飯
  • 菠蘿拔絲咕嚕肉(梅頭)
  • 蕃薯糖水