2021-01-09 672 瀏覽
今日見一位住元朗區嘅朋友,佢公司臨時要佢今日之內做好一份proposal,所以我地決定喺元朗食一個quick lunch。佢帶左我黎呢間名川麵棧,佢話呢個幾乎係佢嘅食堂,價錢抵食又好食,所以佢好多時落樓下食野嘅時候都係食呢間。我地叫左兩個麵、一個小食同埋兩杯飲品。特盛大牛餐 $60湯底方面揀左番茄濃湯,麵底揀左上海麵。呢個餐嘅材料真係相當豐富,有柱侯牛腩、特級牛丸、肥牛同沙爹牛肉。每一種材料都比好多。番茄濃湯同沙爹牛肉嘅汁撈埋做一個湯底,估唔到都幾夾。特別一提個牛丸真係幾好食,同平時食到嘅牛丸有啲唔同,呢個牛味真係超濃。超辣番茄湯豬扒雞翼麵(走芹菜)$55呢個係番茄湯底,上面加左20萬度嘅辣粉,如果辣粉唔夠仲可以再加。撈落個湯底到真係幾辣,好食。麵底揀左米線,米線份量好多,食到飽一飽。豬扒有一大塊,雞翼有兩大隻,雞翼炸到外脆內軟,入面肉汁豐富又滑,好食。名川雞翼 $33有四大隻,喺炸得外脆內軟嘅雞翼上面加上大量炸蒜,朋友話一定要叫嘅一個小食。朋友真係冇介紹錯。涼粉奶茶(跟餐加$15)好飲,奶茶唔會過甜,又沖得好飲,係一杯好飲嘅凍奶茶。底下有大量嘅涼粉,份量十足,直情可以當係一份甜品咁食

特盛大牛餐 $60

超辣番茄湯豬扒雞翼麵(走芹菜)$55

名川雞翼 $33

涼粉奶茶(跟餐加$15)
好飲,奶茶唔會過甜,又沖得好飲,係一杯好飲嘅凍奶茶。底下有大量嘅涼粉,份量十足,直情可以當係一份甜品咁食,抵。

紅豆冰(跟餐加$12)
呢個係朋友叫嘅,係一杯好飲嘅紅豆冰。

雖然我地係兩點先食,但都好多人食。都合理嘅,因為真係抵食又好食。
2021-01-09