2021-12-29 498 瀏覽
冬天凍冰冰🥶最好就係食啲暖笠笠嘅嘢,呢日就去咗食蛇羹,我都係第一次食架咋,見好多人係銅鑼灣呢間蛇王熙排隊,入面又爆晒場就試下先。原來蛇王熙係著名老店蛇王二嘅舊伙記主理嘅,所以質素應該都有啲保證🙌🏻花膠燴蛇羹超級足料嘅蛇羹🐍蛇肉份量好多,第一次食嘅我又覺得好容易接受,好似食緊雞肉咁,肉質比較實淨。除咗蛇肉之外仲有花膠、冬菇、薑絲、木耳、陳皮、檸檬葉、脆脆同菊花瓣,花膠都有唔少,而且爽彈有少許膠質😗😗所有配料嘅配搭都幾好,不過我個人就唔係咁鍾意太多檸檬葉,味道有啲太搶。臘味糯米飯蛇羹同臘味飯絕對係最佳組合,香口嘅臘味加埋脆卜卜花生,連同黏糯嘅臘味飯一齊食,冬天食一流👍🏻涼拌拍青瓜雲耳套餐包埋嘅小食,清爽嘅青瓜同雲耳浸住酸酸辣辣嘅醬汁都幾惹味。菜膽燉豬肺超級超級清甜又滋補嘅燉湯,真材實料又冇味精,豬肺都有唔少舊,好飲😋😋人均消費:$100推介指數(10分為滿分):8.5分

花膠燴蛇羹

臘味糯米飯