2017-08-25 249 瀏覽
香港可以食到火焰雪山嘅地方真係唔多,今次竟然俾我發掘到一間食火焰雪山嘅好地方,仲要喺尖沙咀北京道,地點好方便,就係太子集團中心6樓嘅 SHINE! 又平又正又重料!實在太正,所以要介紹左甜品先,一定要留定肚食呢個呀~~呢座火山 - 冧酒火山$108,一出場就成為全場焦點!好巨型,有我個頭咁大。一上枱,店員就會為呢座雪山淋上冧酒後隨即點火,藍色火焰,非常吸睛,巧靚呀。因為冧酒份量唔多,只有山頂部份微微燒焦。打蛋白霜打得綿滑企身,雖然冧酒已經蒸發左啲,但出頂位冧酒嘅味道仍然濃烈,滲入晒蛋白霜之間,而我就更愛山腳的味道,簡單又不帶一點甜味。打開雪山後,會見到一層海綿蛋糕嘅餅底,上面就有雲呢拿同朱古力雪糕,一入口就知,係Mövenpick嚟架。雲呢拿入面有一點點雲呢拿籽,雲呢拿味係特別香口,並非一般雲呢拿香油。入面仲有新鮮士多啤梨、藍莓、紅桑子添食食吓俾我發掘到兩粒泡芙,入面又係香滑雪糕。繼續食又有兩粒馬卡龍,真係驚喜無限。一球Mövenpick雪糕都要幾十蚊,仲要有兩球,成個雪山又冧酒、又厚厚蛋白霜、又海綿蛋糕、又泡芙馬卡龍、又鮮果,咁巨型又好食,甜蜜又滿足又好玩(好似雪山搵到寶藏咁)都只係
實在太正,所以要介紹左甜品先,一定要留定肚食呢個呀~~

冧酒火山
因為冧酒份量唔多,只有山頂部份微微燒焦。
。入面仲有新鮮士多啤梨、藍莓、紅桑子添

食食吓俾我發掘到兩粒泡芙,入面又係香滑雪糕。
繼續食又有兩粒馬卡龍,真係驚喜無限。

一球Mövenpick雪糕都要幾十蚊,仲要有兩球,成個雪山又冧酒、又厚厚蛋白霜、又海綿蛋糕、又泡芙馬卡龍、又鮮果,咁巨型又好食,甜蜜又滿足又好玩(好似雪山搵到寶藏咁)都只係$108,絕對係必點之選。

講完甜品返去第一道菜講起,龍蝦湯$88,濃稠而味濃,龍蝦味好香。
龍蝦湯
入面有一件龍蝦肉,爽口彈牙。但份量唔係太多。

手工豬肉丸子伴溫泉蛋$78,以鐵板上枱,睇見時有點吃驚,每粒都好似網球咁大。

手工豬肉丸子伴溫泉蛋

外層炸至脆囗金黃,切開後內裏滿滿豬肉,仲見到一絲絲豬肉,肉汁仍然保存,口感出奇地係嫩滑,肉味香濃,又有一點高級午餐肉嘅味道。

溫泉蛋一戳開蛋汁流出,用嚟蘸沙律或肉丸都好適合。

海鮮墨汁意大利飯$188,罕見地餸仲多過飯,啲材料係密鋪成個意大利飯表面,好誇張。
大蝦、青口、蝦仁、魚柳、魷魚……蝦仁係極鮮爽
海鮮墨汁意大利飯
仲有好大粒帶子,材料真係非常豐富。

黑麻麻嘅墨汁意大利飯,味道調得濃而鮮,一邊食一邊笑
,見到朋友啲牙同個嘴都好黑
,食呢個千祈唔好講野。

燒安格斯肉眼扒配紅酒燒汁$308,牛扒夠晒大份,足十安士。
燒安格斯肉眼扒

好大份薯蓉,薯蓉入面係有一粒粒薯仔,特別有口感。 烤串串茄、同粉粉地又幾好食嘅燒蒜頭。

雖然牛味唔錯,肉汁多,但係入口有啲韌,仲要其中兩成都係全肥膏,有啲失望。

餐廳有吧台又有梳化位,一邊光線充足,感覺熱鬧啲,啱一大班朋友gathering。另一邊就迷幻燈光,適合三五知己飲返兩杯吹吓水。呢度除咗開頭講嗰個火焰雪山多食客點之外,另外一個玫瑰蘋果金寶都幾多人叫,用乾冰點綴成個甜品都好夢幻。今次我哋得兩個人,膽粗粗挑戰冧酒雪山,但又食唔晒,有啲浪費,下次要留定肚或者叫一班friend嚟食晒咁多款甜品先得~

冧酒火山