2018-11-06 287 瀏覽
之前荃灣西番工,見證住cossi 開張,lunch time 亦食過幾次. 自從轉左工好耐無過黎. 咁岩荃灣友約到,決定再黎cossi 聚聚dinner menu 選擇好多,價錢應該比之前無太大分別. 脆香干蔥蜜糖雞翼 $48雞翼炸得香脆,炸粉厚度適中,唔算好厚. 拌上蜜糖甜蜜味道,係幾好食. 唯一係我以為干蔥會有蔥香,但又唔太食得出蔥香. 咁應該蜜糖芥末味道會更豐富吧order 左個流心芝士牛肉丸$48,煮完攞出黎先發現未落cheese 係中間. 所以最後cheese 就變左放係上面😂 味道比較濃郁,蕃茄底. 個人覺得還好.北海道帶子,脆銀魚龍蝦汁risotto $128main course 多數價錢都係一百頭,唔算好貴. risotto 黎講口感真係太腍,印象中之前唔係咁腍?可能為迎合其他人口味. 但個人都係較欣賞硬身小小risotto. 除左口感,呢度帶子同sauce 調味都唔錯,特別係個帶子,真係值得一贊. 兩大粒肥美北海道帶子,輕輕grill 過,表層仍有grill 過印紋 . 而煮時間剛剛好,仍然keep 到帶子軟嫩口感...下次黎會想encore 呢個帶子,可能會叫個帶

脆香干蔥蜜糖雞翼 $48

北海道帶子,脆銀魚龍蝦汁risotto $128
main course 多數價錢都係一百頭,唔算好貴. risotto 黎講口感真係太腍,印象中之前唔係咁腍?可能為迎合其他人口味. 但個人都係較欣賞硬身小小risotto. 除左口感,呢度帶子同sauce 調味都唔錯,特別係個帶子,真係值得一贊. 兩大粒肥美北海道帶子,輕輕grill 過,表層仍有grill 過印紋 . 而煮時間剛剛好,仍然keep 到帶子軟嫩口感...下次黎會想encore 呢個帶子,可能會叫個帶子 pasta 吧

另一道主菜炭燒黑毛豬扒伴蕃薯條蘋果蓉$168
一各覺得豬扒比牛更難以烹調,因為一定要全熟,要控制口感就更大難度,去過幾間餐廳就係豬扒出事,煮既太鞋太乾,任sauce 或者其他appetizer做得再出色都扣哂分.
呢度黑毛豬個人同fd就覺得唔錯. 厚身但grill 時間都剛好,口感帶點彈牙,唔會乾. 一邊紫薯條炸得香脆,mix 埋酸甜蘋果蓉就更好食.
蘋果蓉亦可伴以豬扒一齊食,減少膩度,味道組合亦幾好.

焗玉桂菠蘿金寶拌雪糕 $52
推薦甜品~ 一收起main course 就上甜品,上得超快. 我食前仲驚佢係整定,會腍哂唔脆. 但原來係我冤枉左佢,一匙畢落去,crumble 表層十分香脆,中間菠蘿塊仲冒住熱煙.
平時apple crumble 食得多,pineapple crumble 倒無試過. 中間內餡有點似微丘既鳳梨酥,酸甜中帶菠蘿香味,幾好食. 玉桂味唔算好出,但覺得已經幾出色

• 焗玉桂菠蘿金寶伴雪糕