2020-03-08 1491 瀏覽
呢日難得亞女放假,加上亞仔停課鬱在家中已久,於是就提議出街食餐好的之前亞女已經帶我試過尖沙咀嗰間,我讚過佢哋嘅生蠔好食又多種類,所以佢今次帶我嚟試埋天后呢間呢間餐廳面積比尖沙咀細些,只有數張枱,但室內燈光柔和,裝修以黑白為主,甚有異國風情海鮮拼盤:法國膏蟹/地中海紅蝦/北海道帶子/生蠔法國膏蟹即麵包蟹,肉質結實而鮮甜,蟹鉗比其他螃蟹巨大多肉,蟹膏佈滿全身,尤其蟹蓋,蟹膏綿實豐腴,入口帶獨特香味;地中海紅蝦生長於深海,蝦膏香濃甘甜,蝦肉爽甜鮮美,蝦味濃郁;北海道帶子豐厚的肉身極富彈性,味道鮮味甘甜生蠔就點咗Honey Point體型小巧,但味道清甜,海水味不重;Chile Montt智利蠔口感柔滑,海水味適中,不會蓋過蠔的鮮甜味;Irish Gigas的肉質爽脆,鮮甜的蠔味與海水的鹹味互相呼應,恰到好處;Gillardeau的蠔肉肥美,結實有彈性,口感爽脆鮮甜,但蠔味不會太重,海水味柔和蒜香蜆肉意粉貝殼蜆體型巨大,蜆肉鮮甜爽口,意粉軟硬適中,配以蒜蓉洋蔥忌廉汁煮更能帶出鮮味焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁黑毛豬扒肉質結實,肉味濃郁,油花均勻,入口帶果仁味,口感甘腴,配搭菌香清幽的松露忌

海鮮拼盤:法國膏蟹/地中海紅蝦/北海道帶子/生蠔

蒜香蜆肉意粉

焗西班牙黑毛豬扒伴沙律配松露忌廉汁

黑毛豬扒肉質結實,肉味濃郁,油花均勻,入口帶果仁味,口感甘腴,配搭菌香清幽的松露忌廉汁,滋味無窮

芝士帶子意大利飯

帶子兩面微微燒過帶點焦香,但內裡仍保持軟嫩,肉質鮮甜彈滑,配埋軟糯的意大利飯加上鹹香惹味的芝士,口感一流

2020-02-20
  • 芝士帶子意大利飯