餐廳: 漁獲浜燒
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-07-20 1918 瀏覽
事隔多月, 再次和朋友們黎到 “漁獲”餐聚. 熟悉的環境 和 依然咁nice餐廳職員, 令我們渡過一個開心又放鬆的晚上.  清酒櫃 和 大片的清酒貼紙墻 黎得呢到當然唔少得叫返支清酒飲下. 在職員的介紹下, 朋友叫左支“七本鎗” 渡船 純米大吟釀.  平時少飲酒, 所以對清酒都唔係太了解. 而呢枝清酒俾我感覺係都幾清甜同容易入口, 都比較適合女士們飲. 會令人不知不覺間飲多兩杯. 雖然易入口, 但最好都係慢慢品嘗慢慢飲, 因為後勁都幾勁. 不錯的餐前小食 “細芝麻鹽醬椰菜”.  芝麻醬汁香濃, 椰菜清新爽脆. 黑松露炙燒平目魚邊沙律  炙燒過後的平目魚油香突出, 淡淡的焦香味, 口感軟滑幼緻. 沙律菜新鮮爽脆,牛油果少少軟腍. 淋上濃郁的黑松露醬, 沙律即時生色不少, 又香又美味。 刺身盛盒 (6款刺身包括三文魚, 吞拿魚, 赤貝, TORO, 帆立貝 & 油甘魚)  三文魚紋理鮮明,肉質肥美鮮甜; 吞拿魚够甘香; 赤貝爽口鮮甜; TORO油脂豐富够哂肥美, 入口即溶; 厚切帆立貝肉質既鮮甜又肥美; 而油甘魚就肉厚細緻而甘甜。 第一次食來自北海道的赤鯥魚刺身, 估唔到係咁美味!

清酒櫃 和 大片的清酒貼紙墻

不錯的餐前小食 “細芝麻鹽醬椰菜”.
 芝麻醬汁香濃, 椰菜清新爽脆.

黑松露炙燒平目魚邊沙律

第一次食來自北海道的赤鯥魚刺身, 估唔到係咁美味!

赤鯥魚的魚皮經過輕微的火炙, 有少少焦黃. 刺身入口肉質鮮甜帶爽脆, 完全没有腥味. 配上特製的薑蔥蘿蔔蓉豉油醬汁, 更帶出左魚的鮮味, 正!
而剩下的魚骨魚頭, 可以選擇叫師父用黎煮麵豉湯 或者 鹽燒, 完全一啲都唔會浪費呢條靚魚.

而我地就選擇左用黎煮麵豉湯. 令平凡的一碗麵豉湯增添了不少鮮甜味.

磯燒二人前 Upgrade為 龍蝦活貝浜燒盛合

新鮮青龍蝦. 龍蝦肉做刺身, 而剩下的龍蝦頭和龍蝦殼將會用黎燒, 完全不浪費!

龍蝦刺身, 肉質晶瑩通透, 口感爽口彈牙.

龍蝦殼燒熟後剝返出黎的肉 ,再加入蟹膏一齊撈好再放入龍蝦頭到一齊燒, 簡直鮮味無比!

清酒海藻燒北寄貝, 味道鮮甜又爽口, 仲有淡淡的海藻鮮味;

燒新鮮鮑魚,肉質彈牙鮮嫩;

燒長腳蟹/鉗 - 蟹肉飽滿, 一梳梳咁味道又鮮甜;

燒到半熟的蠔, 入口口感肥美軟滑, 蠔味大爆發;

清酒燒帆立貝,味道清清淡淡,食出原有的鮮味和彈牙的口感;

而牛油燒帆立貝就完全係另一種風味, 味道香濃又惹味.

味噌蟹甲羅燒配法包

味道依然咁好, 入口甘香惹味. 配上脆卜卜的法包, 正!

蕃薯雪芭 & 柚子雪芭
 前者入口香甜, 濃厚的蕃薯味道好真實; 後者柚子味道清新,入口酸酸咪咪非常開胃。