話說朋友黎到北區,我地想食Cafè。之後係OpenRice 就search 到呢間cafe,諗住滿心歡喜試試。點知...惡夢黎啦。我明白現在肺炎疫情嚴重,為左顧客和店舖職員安全,要量好體溫,先可以入去嘅。我地首先站係門口前準備比佢探熱。點知位waitress 用不耐煩和命令式的語氣講「企係地毯到!」之後我下意識咁「吓!」左一聲。好啦,咁我地3位乖乖地咁量體溫啦。但是結果出左黎,得一位朋友體溫正常,佢好快咁入左餐廳坐低。咁我同另外一位朋友過左38度,係Cafè 外面,唔比入去。但是當日是正午,而且烈日當空,氣溫差不多成33度以上。我明白嘅,我平時去其他餐廳都有呢個問題。因為天氣太熱,而且剛剛行完,體溫好多時會遍高,要休息數分鐘claim down 下,先回復正常。而且餐廳職員好多都態度友善,通常叫我稍等一下,再量體溫,先可以入去嘅。但是這位態度惡劣的waitress 無禮地對我們2位說「你聽埋我講先,我都未講完。如果你想入嚟,去對面7仔涼下冷氣先再入嚟啦!」個陣佢個樣係勁不耐煩,再加無視的眼神。但我陣忍得住,無同佢正面衝突。就咁叫我入面位朋友「出返黎,唔想食呢間。」事後,我問同行朋友佢態
話說朋友黎到北區,我地想食Cafè。
點知...惡夢黎啦。
我地首先站係門口前準備比佢探熱。
之後我下意識咁「吓!」左一聲。
好啦,咁我地3位乖乖地咁量體溫啦。
但是結果出左黎,得一位朋友體溫正常,佢好快咁入左餐廳坐低。
咁我同另外一位朋友過左38度,係Cafè 外面,唔比入去。
但是當日是正午,而且烈日當空,氣溫差不多成33度以上。
我明白嘅,我平時去其他餐廳都有呢個問題。
個陣佢個樣係勁不耐煩,再加無視的眼神。
但我陣忍得住,無同佢正面衝突。
就咁叫我入面位朋友「出返黎,唔想食呢間。」
事後,我問同行朋友佢
態度係未好有問題,佢地都話係。
我平時好少寫OpenRice, 但我見咁多同路人都有不愉快經歷。
忍唔住share 我的經歷,希望大家睇完comment 先再考慮去食。
2020-05-17