2020-06-01 1012 瀏覽
上次食完呢間癡膠雞嘅招牌花膠雞湯米線之後,一直心思思想試埋其他款式。所以今日又同女朋友嚟到太子呢間癡膠雞度食晚餐。雖然小店較細,座位比較迫,唔緊要,只要嘢食好味就得啦!坐低左之後,即刻飲啖佢哋嘅羅漢果菊花茶,清清熱氣先。值得一讚嘅係,羅漢果菊花茶可以無限添飲。今次我點左一碗口水雞擔擔麵,口水雞份量好大份,醬汁非常惹味。油同醬比例啱啱好。 將口水雞撈埋擔擔麵一齊食,食到舔舔脷!$42來講好抵!另外女朋友點左一碗貴妃雞重慶麻辣酸辣粉,貴妃雞份量都好大份,望好似好清咁,但其實好入味!雞肉肉質非常嫩滑,軟淋。頂上嘅蔥大大提升左雞嘅鮮味。酸辣粉就係幼身嘅,煙韌。雖然唔係正宗重慶酸辣粉,但係味道都唔錯。湯底辣度適中,一般人都接受到嗰隻。我哋仲叫咗一碟小食就係金磚豆腐,外皮炸得非常香脆,同埋好薄。椒鹽豆腐外脆內軟,細細粒一口一粒,好快就食晒成碟。 總括而言,呢間小店平靚正!

口水雞
擔擔麵

貴妃雞
重慶麻辣酸辣粉
貴妃雞重慶麻辣酸辣粉

金磚豆腐

總括而言,呢間小店平靚正!
口水雞
擔擔麵