2013-10-04 293 瀏覽
曾經睇街坊廚神介紹過,第一次光顧抱著即管一試的心態,直到而家已食過不下十次,每次去荃灣開飯都將呢間列入考慮之列!食物:     顧名思義,刀削麵係主打,但拉麵都唔差,秘訣應該係廚師即製,眼見師傅拎住一大舊粉團削呀削呀,要單手拎住已經好唔簡單,仲要條條均一,準確無誤落入滾水中煮熟,果然唔簡單!!    最常食既有麻辣豬扒刀削麵(單點$32),麻辣金錢肚刀削麵(單點$32)!由於豬扒首領喜歡重口味,炸得香口的豬扒/金錢肚上淋上麻辣醬汁同大蒜,正!(不過食完唔好同人講野)    刀削麵好食,有咬口,好鍾意麵食有呢種質感啊!拉麵都唔錯,不過我始終愛刀削麵多d!    可惜既係,試過呢間既擔擔拉麵,我覺得麻麻,下次都係麻辣豬扒刀削麵穩陣,可能個人口味,我覺得食麵帶甜味有d怪掛?!環境及價錢: 光顧呢間野唔好預左好好坐,因為好食既野自然多人!建議店主加裝一部強力d既抽氣扇,可能open kitchen既關係,店內空氣有d唔流通,食完野件衫有陣炸豬扒味,不過整體可以接受,野食唔貴,單點一餸刀削麵$32,跟餐多杯野飲$35,咁既價錢,食到咁既質數,算係好ok啦!!
食物:
麻辣金錢肚
刀削麵
擔擔刀削麵
環境及價錢:

題外話/補充資料: 一直有個疑問,食左呢間刀削麵咁多次,都唔知呢間係咪同路德圍果間有關係/分店之類,有食家知道嗎?
2013-10-03
麻辣金錢肚