2014-06-09 2920 瀏覽
呢間中菜廳,幾年前已經聽過,佢個名菜稻草牛西施,我心儀已久。有晚得閒,我就同d朋友過黎食珀麗酒店位於銅鑼灣與天后中間,信德街的崛頭巷內,有d旺中帶靜ge感覺。中菜廳心軒,環境無好摩登ge中西合璧,同外面高級中菜廳相比,都唔失禮。首先上枱ge,係飯店名物稻草牛西施。每一間酒店中菜廳,都有其自家創作的招牌,心軒的招牌,莫過於此味,用戶稻草將牛腩緊緊包著,未嚐其味,已先感覺那陣清幽,自然ge草香。Waiter將稻草拆開,內裡包住ge,係肥美ge牛腩,稻草香完全逼入牛腩裡面,加上濃惹的醬汁,配合肥瘦分明的牛腩,肥膏位脂香豐盈,還有軟淋鬆化ge瘦肉部份,我忍不住吃多幾件,不愧為招牌菜。另一道心軒招牌,玉露骨香龍脷球 ,龍脷預先起骨,魚肉同露筍一齊炒,剩下魚骨,連同魚皮炸起,成為裝飾品。龍脷球外層帶點脆,入面ge魚肉味鮮而不腥,嫩滑中帶實在。濃甜ge醬汁,將呢道菜ge味道層次,豐富起黎。心軒最吸引人之處,除左係菜式水準做得唔錯,價錢更比一d連鎖中菜廳便宜。兩個字講曬:抵食!

兩個字講曬:抵食!
2014-06-01