繼2017年全球唯一一間既紐約店之外,全球第二間、同時係亞洲首間Tiffany Blue Box Cafe係2019年10月就坐落係香港尖沙咀既北京道黃金地段既商業大廈入面,位置就係係Tiffany香港旗艦店入面,朗廷酒店對面。-環境入面去見到餐廳外觀,就係一個Tiffany Blue顏色既Box,店鋪既玻璃外牆全部都係唔同程度既湖水藍色,加上恰到好處既透光程度,出面既人只可以隱約見到人影,係有適當私隱度之餘又透到日光,未食已經感受到環境滿分。餐廳分為兩部份,前部份係通透既玻璃外牆Tifdany box,後部份係入面間房,會有D似show room,個人覺得出面係靚好多,影相有日光自然易D靚D。隨左店鋪既玻璃外牆、店內既牆身、梳化、張枱既大理石紋、櫥窗入面既乒乓球拍之外,呢度既餐具、茶壺、一杯一碟都係招牌既藍白相間,可以話係視角上放題。而呢D餐具都係有得買不過價錢不菲, 一套係一杯加一碟,價錢係二千蚊。-預約以前只接受walk-in排隊,但呢家可以透過上網、電話預約到,但一間環境咁靚,afternoon tea味道又出名好食既CAFE相當唔易BOOK,知道左情人節有特別既afterno

預約
以前只接受walk-in排隊,但呢家可以透過上網、電話預約到,但一間環境咁靚,afternoon tea味道又出名好食既CAFE相當唔易BOOK,知道左情人節有特別既afternoon tea set就即刻打電話預約,好好彩預約到,而預約後都好細心會有SMS confirm返個booking係book左幾點幾號。
🍰TIFFANY AFTERNOON TEA $688/2人份
VALENTINE'S DAY AFTERNOON TEA $788/2人份
VALENTINE‘S DAY AFTERNOON TEA

Afternoon tea供應時段分為兩轉,第一轉係下午2點到4點半,第二轉係4點半到7點,用餐時限90分鐘。

甜點有五款,鹹點有五款,仲有一個包點。
聽講呢一個 afternoon tea係研究左半年先推出,唔知大家食唔食到呢份tea既心機同細心呢,同埋我發覺不時入邊嘅菜式都會換下,可以遲啲食可能又唔係我依家咁多款嘅嘢食。

VALENTINE‘S DAY AFTERNOON TEA同平時既AFTERNOON TEA分別就係多一個情人節限定甜品,價錢以兩位起貴多100。

落左單之後大概5-10分鐘就上枱,速度算快,afternoon tea係用傳統既三層層架盛戴,之後就係漫長既影相時間。
🍵NO727 THE TIFFNAY BLEND $98

平時茶都係飲開earl grey,今次見到menu最貴既係有TIFFANY字眼既茶,叫 NO727 THE TIFFNAY BLEND,諗都無諗就叫左黎試。佢係加左薰衣草、雲呢嗱、玫瑰,雖然有咁多元素,但三者都無互搶味道,飲落去係花香同茶香味,味道係好fresh,好推薦一試呢個招牌茶。

鮮蝦銅鑼燒
係呢個銅鑼燒入邊包住北海道海膽、洋蔥、香芹、辣椒,上面就有魚子醬金箔做點綴。海膽食落冇腥味,銅鑼燒口感煙韌,魚子醬為個銅鑼燒帶少少鹹香味。

脆炸意大利飯⭐️
炸risotto波外表好似炸薯仔波,食落係有飯粒,口感外層酥脆但唔會覺得好厚,裡面啲飯仲熱辣辣,所以依個應該要係頭幾樣食先,凍咗就冇咁好食。內餡仲有辣肉腸、甜椒、意大利青瓜、水牛芝士,食落味道調和,好似食緊Pizza咁,口感同味道都好豐富。

黑毛豬火腿
係一個有水芹菜苗嘅蕃茄啫喱上面擺咗黑毛豬火腿,黑毛豬火腿咸咸香香幾好食,啫喱係用蕃茄嘅清湯整成,外表係晶瑩剔透,擺落口喺入口即溶,黑毛豬嘅鹹同蕃茄嘅酸味道交集。

松葉蟹肉卷
將松葉蟹肉、青檸、青蘋果、西柚醬用意大利青瓜包住,青瓜食落好爽脆亦都好清新,一絲絲嘅蟹肉好鮮甜,青檸將酸味帶入去蟹肉,非常滋味。

龍蝦包⭐️
個包係脆脆地,略乾,紅洋蔥、香蔥同蜜糖蛋黃醬配搭得宜,同龍蝦肉都好夾,將龍蝦包濃縮做一個一啖可以食到嘅大細,所以食完完全唔覺得膩。
包點
包點份量係兩個鬆餅加一個唔算大既瑪德蓮,我覺得岩岩好,份量唔會食到好濟。

1️⃣煙肉芝士鬆餅 ⭐️
煙肉芝士鬆餅

成個Tea Set最鍾意、最有驚喜就係呢個煙肉芝士鬆餅,平時食開既鬆餅都係甜既,或者好需要靠醬、CREAM帶出味道,今次呢個係一個鹹既鬆餅,切落去個陣睇落係粉狀,但一入口奶油味好重,口感係外脆內軟,入面好濕潤唔乾,煙肉同芝士非常之夾,而係鬆餅上面既紅苺碎完全起左畫龍點睛既作用,食落係極為FRESH,無諗過鹹既餅可以咁好食。
鬆餅醬

鬆餅有配CLOTTED CREAM、楓糖漿同番茄果醬,但我覺得唔需要落任何野已經好好食,因為佢本身已經夠濕潤,CLOTTED CREAM同D醬就無咩特別,正常發揮。

焦化牛油瑪德蓮、柚子瑪德蓮
瑪德蓮有兩種味道,分別係焦化牛油同柚子味,牛油味好香,如柚子味就帶少少甜味,口感內層非常酥軟,出邊就有少少香脆,大小適中食完唔會覺得滯,柚子味會比較FRESH。

迷利BLUE BOX⭐️
迷利BLUE BOX

其中一樣最鍾意既甜點就係呢個迷你版Tiffany Blue Box ,外層既白色緞帶係白朱古力,切開個box,見到藍色既荔枝慕絲包住有淡淡玫瑰花香既士多啤梨啫喱,下面係士多啤梨蛋糕,底層係口感脆脆嘅雲呢拿曲奇,咬落去所有嘢都好調和,口感非常豐富,有濕潤嘅慕絲同啫喱,加上實嘅蛋糕同脆嘅曲奇底,係味道同視覺上嘅享受。

黑加侖子藍莓慕斯⭐️
黑加侖子藍莓慕斯

甜點另外一樣最鍾意就係呢個慕斯,分別係新鮮藍莓、乳酪慕絲、加上黑加倫子醬同朱古力曲奇,整成一粒車厘子既外形,外表已經係滿分,味道食落好似食緊雪糕咁,口感係多重享受,如果多小小果肉就更加完美。

鳥巢朱古力蛋
鳥巢朱古力蛋係紐約分店既標誌性甜品,鳥蛋其實係棉花糖朱古力,咬落去幾煙韌,糖衣又唔會話太甜。鳥巢反而比朱古力蛋更出色,咬落非肖脫而且好乾身,但又唔會有炸完擺得好耐既苦味,幾爽脆。

白桃奶凍
淡淡粉紅色既係白桃果蓉,配上葡萄紅茶酵素啫喱,口感幼滑滑溜,食落提子味好出,提子味同白桃味好夾唔會互搶,甜甜酸酸咁,食落清涼又唔太甜,可以中和一下膩既感覺。

紐約芝士蛋糕
聞到少少玉桂味,蛋糕口感鬆軟,芝士就好香滑,一啖可以食晒所以唔會覺得好膩,上面果塊Tiffany朱古力就正常發揮。
特別甜品
情人節限定甜品⭐️
情人節限定甜品

呢份就係情人節限定甜品,外表係一對心型嘅盒,白色既係雲呢拿戚風蛋糕,上層係蘋果慕絲白朱古力脆片,中間夾住香檳啫喱同;而藍色既係碟豆花戚風蛋糕,上層同樣係係蘋果慕絲,中間夾住香檳啫喱同榛子朱古力脆片,碟上仲有乳酪脆粒,感覺係食緊另一個味道既迷利BLUE BOX,但blue box係慕絲為主較濕潤,呢個就係慕絲同蛋糕中間加啲脆既口感,總括嚟講係好食,情人節同情侶羅住影相為呢個tea做好好嘅結尾。
總結
以下午餐既價錢黎講,呢度確實唔平,香港最貴既應該係Rosewood,之後就係呢度,但即使咁貴我都覺得係值得,隨左環境咁靚咁適合打卡之外,野食都係令人難忘,尤其係煙肉芝士鬆餅,鹹點大部份都好出色,甜品嘅部分就正常,最鍾意就係mini blue box同黑加倫子藍莓慕絲,令我驚喜嘅係原來慕絲可以咁好食又唔會太甜,而且瑪德蓮比起出邊好食,因為格外鬆軟又唔會油。
隨左AFTERNOON TEA,呢度由朝早8點到2點有BRUNCH提供,價錢大概係200左右。仲有全日供應既餐,兩個COURSE 358,如果加多個甜品變3個COURSE就458,都可以每樣單點。
2021-02-14
情人節