2019-11-26 364 瀏覽
微涼天氣,彷彿聽到火鍋對我嘅呼喚,今晚一於放工就黎呢度,一邊聽歌 (每晚唔同歌手駐場,歡迎點歌),一邊火鍋 (又幾押韻喎........哈哈)先選好湯底,再認真研究下火鍋配料清清地唔怕肥又可以下火,咁多優點,點可以唔點呢個芫茜皮蛋湯底 ($78),除左主角芫茜皮蛋外,仲有紅蘿蔔,粟米同豆腐,材料認真豐富同抵食,啖湯都幾清甜,滾起就可以起動對於好牛嘅我地黎講,打邊爐嘅美好時光當然要有碟靚牛肉,呢度嘅手切新鮮牛頸脊 ($228/細)就絶對滿足到我地肉色吸引,每塊切成蝴蝶狀,細份量都夠2-3人享用放入湯中一轉色就食得,肉味香,略帶脂肪更添油香,原塊再夾D蔥粒一齊食,口感同味覺超滿足!有見個湯底咁清甜,特意叫客棉花肚 ($78)黎索下湯無需烚好耐就食得,口感爽口,中間"咇"湯汁出黎,好味呀!多款蔬菜中,比較歡喜生菜 ($24/半份),想口感爽脆軟腍隨我歡喜而呢碟滑雞片($58)比我想像份量來得多,雞片連皮,若然少D鷄皮會健康D同避免油膩湯底烚完鷄肉仍然滑溜,與湯底一起增加肉嘅甜味食完呢餐,要快D召喚其他火鍋獸再食過!

先選好湯底,再認真研究下火鍋配料

肉色吸引,每塊切成蝴蝶狀,細份量都夠2-3人享用

有見個湯底咁清甜,特意叫客棉花肚 ($78)黎索下湯

無需烚好耐就食得,口感爽口,中間"咇"湯汁出黎,好味呀!

烚完鷄肉仍然滑溜,與湯底一起增加肉嘅甜味

食完呢餐,要快D召喚其他火鍋獸再食過!