2006-04-24 1 瀏覽
要在美麗華商場揀間茶樓平平地,客家好棧都應該係唯一既一間。是關佢係免茶免加一,所以都真係幾值食。我和同事好多時都會來飲茶食飯。一如所料,中午時間又是那麼多人。已預訂了檯,所以不用久等,否則一行成十人都唔使指意有得食。因為時間既關係,瞄一瞄餐牌就急不及待點菜。點的都是大路點心,有牛肉、炸魚皮、鳳爪、排骨、蜆介鯪魚球、春卷、蘿蔔糕等點心,其實叫了更多,但唔記等其他。總體來說,食物水準係可以接受,但當然不可與樓上的老飯店相比,因為價錢都唔同。當中以蜆介鯪魚球我最為欣賞,鯪魚球好有鮮味,加上蜆介醬確係唔錯。人人都食都攬住個肚走,埋單都只係每人三十蚊,超抵食。食到兩點幾走,見門口仲有好多人排隊,相信是在等更平價的下午茶。