2018-06-28 88 瀏覽
又是星期三要放工出街食個飯放鬆一下近來好想食中菜台灣菜, 外表協會資深成員, 一見到啲文青裝修就決定一試桂花小幸個名改得都特別詩意店外加埋等外賣飲品既人,  絕對稱得上人山人海,  根据花師奶的理論, 間餐廳一定係唔錯進食的節奏其實一點不台灣, 反而 好感受到香港的efficiency**********要留意一下入座的枱號*****, 選擇好菜式再到收銀台排隊比錢(本人因為無留意枱號返番轉頭而排左2次隊lol)八逹通dooo完無幾耐, 再坐返低無耐就上菜喇!我的選擇  :”魯”水豬手飯+ 芝士奶蓋桂花烏龍茶朋友選擇: 胡椒豬肚湯定食+QQ 奶茶一齊追加手拍青瓜+花枝丸先講my choice 豬手  不得了!  我最鍾意個種:   很夠份量的骨膠原!皮,脂肪,筋,骨,  的分佈好balance! 夠惹味但唔重口, 一啲都唔覺得肥滯再呷一口  招牌芝士奶蓋桂花烏龍茶 (哇個名好長…)  不負所望,  桂花香綠茶香很讚~朋友選擇 (其實大家share食不過主要食自己比較prefer個樣)我係好喜歡飲胡椒豬肚湯唔太喜好食豬肚既人 (打beeno其中一個最愛湯底!) ,  唔評論太多個豬肚,
又是星期三要放工出街食個飯放鬆一下
個名改得都特別詩意

(本人因為無留意枱號返番轉頭而排左2次隊lol)
八逹通dooo完無幾耐, 再坐返低無耐就上菜喇!

我的選擇  :”魯”水豬手飯+ 芝士奶蓋桂花烏龍茶
朋友選擇: 胡椒豬肚湯定食+QQ 奶茶
一齊追加手拍青瓜+花枝丸

先講my choice
豬手  不得了!  我最鍾意個種:   很夠份量的骨膠原!
豬手
皮,脂肪,筋,骨,  的分佈好balance!

夠惹味但唔重口, 一啲都唔覺得肥滯
芝士奶蓋桂花烏龍茶
胡椒豬肚湯定食
胡椒豬肚湯
我係好喜歡飲胡椒豬肚湯唔太喜好食豬肚既人 (打beeno其中一個最愛湯底!) ,  唔評論太多個豬肚, 只談湯底,  胡椒味好足夠!  特別之處係好多酸菜,   喜歡酸辣既人應該會加分,   足料!
花枝丸
手拍青瓜
小食來講花枝丸特別出色 ,香口不油膩

兩個定食來說,  白飯太多了, 建議叫少飯, 切勿浪費

QQ奶茶
QQ奶茶,  個人建議可以叫少甜 ;)
(provided that本人不太好甜)
題外話/補充資料: --**要留意一下入座的枱號*****, 選擇好菜式再到收銀台排隊比錢 --定食白飯份量好多, 細食既人記得叫少飯或者注意一下, 千祈唔好浪費食物
2018-06-27
豬手