2022-10-30 45 瀏覽
係為食朋友強烈推介之下💯 我都忍吾住專程拜訪 捌壹公館 (81 House)😛 係佐敦地鐵站🅰️出口 穿過2️⃣條街已經到 好近好方便🤣講一講整體感受先🤫 所有食物都做得好出色👍🏽 不論係調味 口感 食材配搭 都做到恰到好處🥰 而且有啲菜式仲好新穎🤩 睇得出花左好多心機同時間去鑽研🥹 質素可以媲美酒店⁉️🍀麻香海鮮扁意粉第一眼見到成碟綠色 都好好奇會係咩味道🫣 點知食落充滿驚喜😍 麻嘅感覺平衡得好好 吾會好似平時食麻辣野咁 麻到嘴唇冇知覺🤣 麻嘅同時香味好濃郁🥳 加埋啲吸晒汁又彈牙嘅海鮮🦐 真係好好食🤤🍀明太子溫泉蛋蝴蝶粉看似簡簡單單嘅pasta 都做得好好👍🏽 一吉穿溫泉蛋 蛋汁即刻流晒出黎♨️ 攪勻令蛋汁液黏住蝴蝶粉 增加口感😛 蝴蝶粉煮嘅時間控制得好好 中間保持煙韌 外圍就淋淋地🦋 加埋明太子一粒粒爆開嘅口感 做到多層次口感💯🍀黑松露薯條配特製黑松露蛋黃醬粗薯條 香脆可口🍟 就算慢慢食 攤涼左都仲好脆☺️ 本身味道已經好夠 點埋特製黑松露蛋黃醬更加開胃😝🍀超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕平時對油炸鬼冇咩興趣嘅我 食完依個甜品真係改觀晒😳 油炸鬼超級脆口 但吾會覺得好油膩😍 雪糕偏軟身 可以輕易將油炸

🍀麻香海鮮扁意粉
麻香海鮮扁意粉

🍀明太子溫泉蛋蝴蝶粉
明太子溫泉蛋蝴蝶粉

🍀黑松露薯條配特製黑松露蛋黃醬
黑松露薯條配特製黑松露蛋黃醬

🍀超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕
平時對油炸鬼冇咩興趣嘅我 食完依個甜品真係改觀晒😳 油炸鬼超級脆口 但吾會覺得好油膩😍 雪糕偏軟身 可以輕易將油炸鬼點埋雪糕一齊食🍦 加埋新鮮芒果汁🥭 食落好清新🥰 估吾到依個配搭原來咁好食 好有新意🤩
超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕

🍀話梅菠蘿醬配窩夫及雪糕
窩夫好脆口 就咁食都已經好香濃🧇 加埋雪糕一脆一軟 一凍一暖 口感又吾同晒🍦 更出色嘅位係啲醬‼️ 菠蘿經過處理之後 鮮甜嘅味好突出🍍 加埋話梅 酸味同甜味形成強烈嘅對比💥 味道嘅層次感一流 作為結尾好滿足🥰
話梅菠蘿醬配窩夫及雪糕

🍀凍鮮奶桂花(Latte)
清清地嘅桂花香 加埋香濃得黎吾會苦澀嘅咖啡☕️ 配搭好清新 適合大眾口味😉
凍鮮奶桂花(Latte)

🍀凍鮮奶朱古力(Latte)
同樣咖啡夠香濃 ☕️ 用埋圓身玻璃杯 視覺上都有得享受😎
凍鮮奶朱古力(Latte)
最後埋單每人都係$300左右🤣 依個價錢食到咁高質嘅野好滿足😛

2022-10-24
麻香海鮮扁意粉
明太子溫泉蛋蝴蝶粉
黑松露薯條配特製黑松露蛋黃醬
超脆油炸鬼配芒果汁及雪糕
話梅菠蘿醬配窩夫及雪糕
凍鮮奶桂花(Latte)
凍鮮奶朱古力(Latte)
  • 鮮奶桂花