2012-08-17
朋友生日,佢平時對食都好要求高,問佢想食乜,佢話想食呢間,本來看comment都有d怕,睇落d野食好似好新派咁喎,d堆堆砌砌,層層叠咁,初時諗唔知接唔接受到,後來見有個甜品combo,心諗,正餐唔岩食,鐘意食甜野既我,至少都有份甜品可以叫丫,就訂枱了!估唔到座位唔太多既餐廳,預一星期訂枱都無問題!咦,係咪真係咁好評架?? 入到去,門口招牌不花巧,裏面佈置舒服簡單,白色為主,枱與枱之間唔算好近,加上少少音樂,至少傾計都唔怕比人聽到,幾舒服,侍應好nice,好好笑容,招呼真係非常好,正式有求必應,haha!真係多謝哂咁好既service!睇過餐牌,2個人都決定叫set dinner,另加90蚊各一客鵝肝,因為有睇過呢度食評話要必試鵝肝,就即管試下了!先上第一道菜係溫泉蛋,蛋既質感好好,唯獨無乜味,偏淡,唔知係咪法國菜要由淡至濃味咁上菜呢??不過salad伴菜比起其他食評既較為多,菜份量係蛋既4倍,較為豐富,可能晚餐關係??有d意想不到,不過d菜salad醋唔多,所以都食淨少少,不過留返個肚食下一道菜都好再來是煎鵝肝,老實講,本人甚少食真正既鵝肝,多數都係鵝肝醬,夾餅干既鵝肝醬片之類,所以呢
再來是煎鵝肝,老實講,本人甚少食真正既鵝肝,多數都係鵝肝醬,夾餅干既鵝肝醬片之類,所以呢道菜一上,加上d味道,即時食指大動!一入口,哇,好味到唔知點形容,仲加埋個醃製既梨拌菜,少少帶酸既醬汁,淨係呢味已夠比100分了!!!!!真係有d唔捨得食咁快,細細啖咁慢慢品嚐
再來是餐湯,有朋友話其實飲完個湯都有7-8成飽,仲要推介一定要試磨菇湯,果然無講錯,大食既我,平時就唔食餐包既,點知又抵受唔住個餐包咁外脆內軟既誘惑,食哂個包,加埋個正到痺既磨菇湯,咁大個女,真係好少出去食飯會用期待心情去迎接下一道菜的haha!!!
主菜黎了,因為同朋友share,所以2道主菜都品嚐到,先來係鱈魚扒拼帶子黑魚子,魚扒外脆內嫩,哇,去食日式既銀鱈魚燒食得多,未試過法式既煎鱈魚可以美味到咁!!!!!!底下係墊左類似豆蓉同蕃薯蓉咁既paste(唔好意思我唔算食家真係食唔出係乜架),味道好夾喎!初時仲驚死唔夠飽,所以另一主菜係叫左大蝦+自製濶條麵! 個麵好薄身,質感幾好,汁唔算太溜,又唔會好杰,蝦黎講相對普通d,得2隻咁大把,但肉質好新鮮!呢碟我覺得較唔抵了
餐飲都沒什麼期望架,雖然係夜晚,都想試下佢地d咖啡係點,咦喂,超得喎!!好香呀!飲哂仲想要多杯添!(真係掂到夜晚眼光光左個幾鐘先訓著XD)
總結黎講,呢間野真係無黎錯,生日會叫埋隻佬再來!實在要大力推薦!雖然380蚊位,但係質素黎講,好過食BUFFET囉!