🥳❤️最近一連串嘅節日都令人好有holiday mood,完全唔捨得返工啊!🤣🤣🤣 等我又同大家分享下慶祝活動先!🎉我哋呢個禮拜去咗銅鑼灣嘅Gaijin,享受咗一個好romantic嘅夜晚🎑😎 餐廳位於銅鑼灣登龍街永光中心9樓,位置非常容易搵,加埋銅鑼灣好多嘢行,可以行吓街先再食晚飯。餐廳呢晚都好full好多booking,好彩有人好識做一早book定位咋🤓🤪😍🌟Baked garlic baguette 焗原隻蒜頭法包 $48店員極力推介呢款小食俾我哋,所以我哋額外再嗌咗呢一隻包!蒜蓉包焗得好鬆脆得來又不失軟熟,好好食😋我哋好鍾意食蒜蓉嘅味道,麵包本身已經搽咗啲蒜蓉牛油,然後我哋可以再攞埋原隻蒜頭搽上去麵包上面,嗰陣Double嘅蒜蓉味道真係濃郁到爆!🤤👅🌟STARTERLobster salad 龍蝦沙律 🥗我好鍾意呢個沙律,入邊嘅龍蝦肉正正就係用咗原隻嘅澳洲龍蝦茶肉出嚟切成細粒,沙律菜都好豐富,唔單止有牛油果🥑,仲有藍莓、蕃茄仔等等,重點係沙律醬好似用咗蛋黃醬同少少檸檬汁🍋,撈埋唔會好「漏」!😝🌟SOUPCrab meat lobster bisque 蟹肉龍蝦湯🦞未試過去一間唔係

🌟STARTER
Lobster salad 龍蝦沙律 🥗

🌟SOUP
未試過去一間唔係酒店入面嘅餐廳而又可以做到啲龍蝦湯咁超級濃郁,香氣四溢!完全係酒店級水準!

🌟MAIN COURSE
Baked Australian lobster & American prime Rib eye with red wine sauce 焗原隻澳洲龍蝦伴美國肉眼扒配紅酒燒汁
重點絕對係焗原隻澳洲龍蝦🦞啦!😍😍😍 店員介紹呢個套餐比我哋嗰時都有講到,成個套餐嘅highlight就係會有一隻大大隻好足秤嘅龍蝦,分成兩半,share for two!😚😚😚 我哋聽到呢個價錢同份量都已經覺得勁吸引🤩 美國肉眼扒我哋嗌咗medium,不過其實可以嗌medium rare,肉質再生多少少🤏可能會juicy 啲嫩啲!

🌟DESSERT
Chocolate lava cake with Ice cream 自家制心太軟配雪糕
心太軟係我嘅賣飛佛啊⋯⋯平時自己好難整得好食,呢度嘅心太軟好好食👈🏻又唔會太甜太漏,同埋焗得好流心🍫🍪😋🥧

🌟Coffee or Tea 咖啡或茶
我哋各自都升級$15,嗌咗洛神花茶同埋凍mocha!我攞咗嚟飲洛神花茶幾啖,覺得花茶好似清新同埋開胃啲🤤

二人套餐嘅價錢係$638,個人覺得都幾抵食,好啱夫婦情侶過來撐枱腳!🥰 我哋隔離枱都有好多夫妻帶埋小朋友嚟食晚餐,好sweet啊!!!💑👩🏻‍❤️‍👨🏻👫🫶🏻
2024-05-12
母親節