2017-07-21 15 瀏覽
今日收工,同朋友去元朗小食街(又新街)搵野食, 行行下見到有間賣手卷既鋪頭,又有幾個人排下隊。 於是咪試下係咪真係咁出色。點知真係有意外收穫。 就咁望落去間野的手卷款式都幾多,睇 menu 都有成 51 款。 因為我個人喜好關係,我尤其鍾意食三文魚腩同海膽 ,所以我哋點左 2 款。叫完即刻係鋪頭嗰張臺上面就開餐(其實見到好多人都係外賣拎走返屋企食)。 有 4 隻調味料比你加,我就加辣既,朋友就要唔辣。 厚切三文魚腩手卷 三文魚腩切得都幾厚身,份量十足,脂肪比例都尚算適中而且新鮮就不在話下 啦。 帶子拼海膽手卷 海膽同帶子佢一點都唔孤寒,份量都幾大。除此以外,帶子同海膽都十分新鮮, 食落口,一開始咸咸地海水味,咬落去又幾鮮甜 (掂)。唔會好似旺角所謂日式 放題,有腥臭味。 之後食食下有 d 口渴,即場係佢度買返個 “椰子波”來飲,以前係泰國見過, 不過無買,今次一於試下。放係冰櫃入面雪凍左,好冰涼好清甜,飲完仲食埋 佢 d 椰肉添。正。 其實間野都幾實惠,手卷有平又有貴,最平$14 蚊都有件,買兩件夠頂肚啦。 此外可以獨立買三文魚同海膽返去加料。如要滿足口腹之欲或真係要食飽,
今日收工,同朋友去元朗小食街(又新街)搵野食,
行行下見到有間賣手卷既鋪頭,又有幾個人排下隊。
於是咪試下係咪真係咁出色。點知真係有意外收穫。

有 4 隻調味料比你加,我就加辣既,朋友就要唔辣。

厚切三文魚腩手卷
啦。

帶子拼海膽手卷
放題,有腥臭味。

佢 d 椰肉添。正。

此外可以獨立買三文魚同海膽返去加料。如要滿足口腹之欲或真係要食飽,都
係任君選擇。