大滾友火鍋

Big Boil's Club
餐廳: 大滾友火鍋
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-前排發覺友麵子舊址轉左做一間火鍋店,仲同樓上既任食倫哥火鍋打對台,不過呢間火鍋店個名令小妹印象深刻,玩食字叫「大滾友」火鍋!開玩笑一問:係咪唔正經場所黎?!放心絕對正經,仲可以大家齊齊出去滾滾下。前身麵店鋪仔細細,估唔到裝修到咁古色古香和企理。我們被安排坐卡位坐得頗舒服,店員服務態度都很好,去食個時餐廳仲係試業期間,就係上菜速度有大大改善空間,希望正式開業會更加好。前後兩頁紙的點菜紙,排版上又頗盞鬼的。火鍋湯底有「花膠雞湯」、「麻辣卜卜蜆」、「黑胡椒肉蟹混濃湯」、「花雕藥膳雞湯」等;另外仲有款式幾多的火鍋配料,比較特別有咸蛋黃炸響鈴、花雕浸牛肉、鵝肝墨魚丸等,仲有以餃子為主題的「今晚餃唔餃」見到個大標題都忍唔住笑左!(醬料$20/位,另收加一)不得不說既係呢度既鍋超有氣勢,兩邊都有個龍頭造型對住你。半隻花膠雞湯鍋 $288想食花膠雞湯一段時間了,上枱時,花膠同雞係同鍋湯分開既,店員會幫手剪細花膠放落鍋裡,滾多滾可以先飲左雞湯同食花膠先。雞湯入口唔會話好濃味,飲到既係陣陣雞湯既鮮味,覺得係無落味精的,仲有軟綿

前後兩頁紙的點菜紙,排版上又頗盞鬼的。火鍋湯底「花膠雞湯」、「麻辣卜卜蜆」、「黑胡椒肉蟹混濃湯」、「花雕藥膳雞湯」等;另外仲有款式幾多的火鍋配料,比較特別有咸蛋黃炸響鈴、花雕浸牛肉、鵝肝墨魚丸等,仲有以餃子為主題的「今晚餃唔餃」見到個大標題都忍唔住笑左!(醬料$20/位,另收加一)

不得不說既係呢度既鍋超有氣勢,兩邊都有個龍頭造型對住你。

半隻花膠雞湯鍋

半隻花膠雞湯鍋 $288
想食花膠雞湯一段時間了,上枱時,花膠同雞係同鍋湯分開既,店員會幫手剪細花膠放落鍋裡,滾多滾可以先飲左雞湯同食花膠先。雞湯入口唔會話好濃味,飲到既係陣陣雞湯既鮮味,覺得係無落味精的,仲有軟綿綿既花膠食。飲完湯再落埋雞件食,不過雞件就略為肥左少少,皮亦較厚。
日本手切飛驒和牛

日本手切飛驒和牛 $328
盤和牛上枱時仲有乾冰襯托住,噴晒煙很夢幻的。驟眼睇約有十幾片和牛,可惜中間砌成花形既有點傾斜了。靚既和牛稍微輕輕一焯已經食得,入口肉質相當軟嫩,肉味一湧而上,不需蘸上任何醬汁,細味品嚐就好。
大滾友手打肉丸拼盤 (10粒)

大滾友手打肉丸拼盤 (10粒)$108
包括有蟹子墨魚丸、蟹子鮮蝦丸、鵝肝墨魚丸、牛丸同豬肉丸各兩粒。手打丸類食落新鮮無誤,係墨魚丸尚欠點墨魚味。不過個鮮蝦丸真係好鮮味爽口、鵝肝墨魚丸咬到一半仲見到鵝肝流緊油,配搭新穎味道都唔錯。牛肉既牛味都好重,味道似係以鮮牛肉打出黎。
黑松露蟹肉餃

黑松露蟹肉餃 $88
小小一隻卻相當飽滿既蟹肉餃,咬落滲出陣陣唔會過於強烈既松露味,仲見到裡面混有絲絲蟹肉同蝦米。不過蟹肉味唔算好重,可以重手返少少。
即炸黃金響鈴

即炸黃金響鈴 $68
黃金響鈴=咸蛋黃響鈴,由於即點即卷即炸,所以等都左一陣子。建議可以當小食黎食,因為浸湯後咸蛋黃味應該會流。用咸蛋黃黎炸既響鈴咬落好酥脆,蛋黃味好重,食落仲有起沙既感覺,小妹覺得幾好食,不過食兩條已經係極限,都幾飽肚。
蜂巢冰豆腐

蜂巢冰豆腐 $48
火鍋必點蜂巢豆腐,好似海綿咁吸晒湯汁好滋味。

芝士腸 $32

整體黎講火鍋同食物質素都唔錯,但如果飲品增加返茶類選擇會更好,同埋今次食火鍋基本上都好夠味,醬料無郁過咁滯,但要比兩位合共$40+10%醬料錢有點貴,如果價錢可以調整返少少就好。
半隻花膠雞湯鍋
日本手切飛驒和牛
大滾友手打肉丸拼盤 (10粒)
黑松露蟹肉餃
  • 蜂巢冰豆腐