2017-10-12 5537 瀏覽
有睇開草根👧🏻👩🏻post會知我地去左元朗,特登睇下一田開幕有咩好食好買,去到咁遠緊係食埋晚飯先走。係元朗探索有咩好食時,經過大街有間裝修得幾好嘅餐廳,Never Too Late Dining就好似係到提醒我地2個唔好太晏食飯咁,冇諗咁多就入左去試。餐廳環境幾靚,有個勁chill嘅打卡位😎📷係而家好興嘅霓虹燈呀!!最近連草根妹妹都開始投入社會工作,2姐妹去搵間好d環境嘅餐廳正好可以好好傾下工作上嘅苦與樂。當然食飽都係另一個重點,睇完餐牌決定叫個二人餐。$328套餐包餐湯,2款前菜,2個主菜,同2杯飲品🥂價錢其實幾實惠,當然要睇埋食物味道如何啦~Dinner Set for 2 ($328)當晚餐湯係忌廉菜湯,味道唔錯,唔會太膩👍前菜4選一,草根揀左青口同炸菇忌廉法國藍青囗Blue Mussel with Cream Sauce由於藍青囗好新鮮🌊所以其實唔洗點調味經已好好食,帶鹹鮮嘅海鮮好出色😍法式炸冬菇 Fried Shitake一客大有8件炸菇🍄,🍄炸而不膩,完全冇油膉味👍冬菇外面炸到脆卜卜,仲要係金黄色,內面又唔會好乾💦原本炸菇冇落好重調味,所以記得要點埋個黑松露醬呀!😋黑松露温

當然食飽都係另一個重點,睇完餐牌決定叫個二人餐

Dinner Set for 2 ($328)
Dinner Set for 2

當晚餐湯係
忌廉菜湯,味道唔錯,唔會太膩👍
忌廉菜湯

前菜4選一,草根揀左青口同炸菇

Blue Mussel with Cream Sauce

Fried Shitake

黑松露温泉蛋雜菌意大利飯
Wild Mushroom, Black Truffle Risotto with 64c Boilded Egg
草根勁中意意大利飯🍛,一見到己經鎖定揀呢個。擺碟好吸引!飯中間有隻溫泉蛋,睇到己經知唔錯🤤!果然食落好creamy,應該落左大量忌廉😍之後劃破埋隻超級流心嘅温泉蛋🐣口感更加幼滑✌雖然黑松露味唔算特出🙊不過因爲個飯加左大量雜菌同煙肉,味道非常香❤❤❤!建意大家去到係必叫呀📣

香烤美國頂級西冷牛扒(10oz) 配烤用園雜菜&薯條

Grilled Prime Grade Sirloin Steak with Grilled Vegetables & French Fries
可能個飯太驚艷,牛扒相對上肉失色咗👉🏻👈🏻牛扒份量就十足啦,可惜草根原本係點左5成熟,但係嚟到就發現有點過熟呢~所以牛肉唔夠juicy💦口感較硬,浪費左件扒😢。不過,草根妹妹中意佢地件扒帶有少少牛脂,食起上嚟帶起成個牛味。牛扒下係超滑口嘅薯蓉🥔,另外,旁邊雜菜食落幾清爽🥒,而且有經烤制過,味道更佳😎不過餐牌上寫說好的薯條冇出現呢?

香烤美國頂級西冷牛扒(10oz) 配烤用園雜菜&薯條

飲品方面我地加左$20叫 Mocktail。

Babe Beillni
Cranberry Juice, Peach, Soda Water
由紅莓汁、蜜桃同梳打水整成嘅味道甜甜地唔錯呢~

Never too late
Apple juice, Soda water, Ginger, Elderflower, Honey
另一杯叫左用餐廳命名嘅飲品,以為實冇死,材料有蘋果汁,梳打水,薑,接骨木花,蜜糖。點知個飲品好甜,好似有d飲糖水嘅感覺,建議大家可以試下其他飲品

Never too late

食左餐唔貴嘅2人餐,又傾左成晚心事。為成趟元朗之旅劃上完美句號。
最終發現都係屋企人先唔會令你受委屈。
2人餐除左俾情侶食,2姐妹食其實仲浪漫呢😘💞
Dinner Set for 2