終於去元朗國掃黃,喺地膽帶路下終於試到心心念念嘅Accro,週末一點去已經要等五六張枱,好彩店家畀客人寫低電話,差唔多有位就會打黎,前後等左約半個鐘。小店門面比我想像中簡約型格,唔係見到招牌嘅話遠睇似一幅水泥牆,店內紅木櫃擺滿精緻嘅茶具,吧枱擺滿虹吸壺同其他沖泡用具,同門面感覺完全唔同。☕️Colombia Auction Lot 2021 Laurina Tatacoa - Pour over($88)(Tropical Fruit, Cocoa, Vanilla, Grapefruit, Syrup Cherries)睇menu花多眼亂,最後見張卡仔寫住呢款哥倫比亞La Esperanza 莊園X Accro嘅11 Anniversary Coffee 就試試佢,SOE豆可以選擇虹吸或手沖,我揀左後者。口感好細滑,果香重,酸同澀味都係中等程度,攤凍左後飲完餘韻有少許甜味,可能就係佢講嘅雲尼拿味?細細杯真係唔夠候,期待下次再試另一款。🍽伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫 Earl Grey Cream, Maple Syrup & Chocolate Ice Cream Waffl
🍽[Plan B]伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫 Earl Grey Cream, Maple Syrup & Chocolate Ice Cream Waffle ($90/Full portion)
一場黎到當然要試埋窩夫,地膽朋友話呢度嘅窩夫喺區內數一數二,果然唔錯,蛋香濃郁,個伯爵忌廉唔算膩又重茶味,第一次食晒伴碟嘅忌廉。
伯爵茶忌廉、楓糖漿配特濃朱古力雪糕窩夫
☕️Latte ($38)
朋友叫普通奶啡,估唔到有幾款可以揀原味/焦糖/榛子/薄荷/橙皮/玫瑰/烤杏仁口味,朋友叫左橙皮,橙味唔人工,但甜度偏高,唔太啱我。
Latte

餐牌: