2021-09-30
由佢開業到依家bookmark咗好耐想去試,終於搵到日平日得閒去買晏晝來試。本身大概12:20度行到附近見佢開半閘又未有人排,就行咗去買好豆成圍兜到夠鐘先行返去。點知轉頭岩岩好12:30行到返來,就已經排左3、4個😂😂下次都係早D來到排住先~叫左一個四重芝士壓餅($26)同埋今個星期先新推出嘅菠蘿炸辣雞刈包($46)。由於天氣熱所以就買返屋企食,但到屋企路程都唔短,前後夾埋都差唔多20-25分鐘度。本身都預左攞到屋企會凍哂要整返熱佢,但估唔到個刈包經過咁長嘅路程都未凍唒仲熱熱地,而壓餅就變凍需要翻熱。菠蘿炸辣雞刈包成個配搭好平衡,羽衣甘藍上面有蒜醋,加埋熱辣辣滿佈辣粉炸雞仲有甜甜哋嘅燒菠蘿同埋酸醬,成件事好balance!!!咬咗一啖除咗好正好好食,當刻諗唔到有咩形容詞🤣🤣炸雞唔厚粉仲有少少汁,比起辣個人覺得麻多過辣。刈包好軟熟得來又有彈性,個人好怕d包食食吓會扁唒索哂汁淋啤啤咁。但小店自製嘅包完全冇哩個問題,食到尾都唔會索哂汁,老闆喺醬汁嘅量,稠度同埋包嘅質感控制得好好👍🏻👍🏻💛💛。食到臨尾有d肉碎?!再加埋酸酸哋嘅汁瞬間變左叉燒包嘅餡😂至於四重芝士壓餅凍食同熱食差好遠,返到屋企切開
菠蘿炸辣雞刈包
四重芝士壓餅
至於四重芝士壓餅凍食同熱食差好遠,返到屋企切開後入面嘅芝士已經凝固咗😢試左幾啖凍食後,放返佢入微波爐加熱20-25秒度,拉芝即刻返返來!😆餅皮有少少似手抓餅嘅質感,外脆內軟。而至於餡料作為芝士控就略嫌唔夠芝士味😂😂但整體幾好食
小店得老闆同另一位姐姐主理同時落單同製作,變左接左幾張單之後就要暫時暫停接單,focus咗前面嘅單先。咁啱到我個陣就暫時暫接單,等咗大概5-10分鐘度老闆就出來繼續接單。到落完單後都等左15-20分鐘先有,但都體諒佢哋得兩個人鋪面廚房一腳踢兩邊走,而且所有食物都係即叫即整。下次會再搵日得閒喺開鋪前排隊買來食😙💛
菠蘿炸辣雞刈包
四重芝士壓餅