招聘中
最高可達 $26,000
月薪
2019-06-24 1202 瀏覽
今天星期日,家姐一家約我到碩門食午飯,順便拎埋泰國手信,呢間餐廳好多時都堆滿食客等位,因為呢度既價錢平,又多選擇。我們驚要等好耐,所以晨早吼佢開門果陣就去攞位,可能真係尚早,未有人排,所以唔使等位就可以入去。睇睇餐牌,真係好多選擇,樣樣都唔貴,十幾蚊又有,廿幾蚊又有,淨係見個價錢就已經好吸引,叫多幾款都唔會肉赤。我地好快就點好晒,啲野等左一陣都陸陸續續咁上枱了,等我介紹一下:首先係兩個pizza ,一個叫做水牛芝士Pizza,另一個係農舍Pizza。呢度既Pizza你唔好諗住整到跟某間薄餅店咁厚身或好軟熟,但呢度既水牛芝士Pizza好香芝士味,啖啖都食到芝士的濃郁。個皮唔算厚,但都好有咬口。農舍Pizza面頭仲有啲冬菇响度,芝士冇水牛咁濃,但味道都唔錯!再來係蕃茄煙肉意粉,呢碟意粉好多蕃茄仔响入面,啲蕃茄汁撈落啲意粉度,令成碟意粉好有蕃茄味道,入面仲有煙肉,可以增加香味同口感。今日個意粉仲要出奇咁大碟,平時啲份量唔會咁大,今日有啲驚喜!我地最喜愛的辣味雞翼當然唔會少得佢啦。呢度既辣味雞翼做得唔錯,辣辣地,雞翼又唔會好乾,一碟有八隻,次次黎親都唔會放過!芝士法包,芝士碎撒在法包上面一起焗

芝士法包,芝士碎撒在法包上面一起焗,又有牛油香味,又有芝士香味,個法包又脆脆的,就咁食已經好香好好食了!
野菌忌廉意粉,呢個意粉今日又係做得幾大碟,個忌廉汁好有奶味,好creamy,又夠多,每條意粉都沾到忌廉汁,加埋面頭啲冬菇,同埋芝士碎,令到成碟意粉生色不少!

蒜汁燒魷魚,呢個又係必點的,魷魚用鐵板上,加埋蒜汁,個味唔錯,魷魚唔靱,但略嫌啲汁唔夠,得一少杯仔,唔夠喉!

跟著肉醬多利亞,呢個菜色我第一次食,食一口,咦!原來幾好食果喎。佢其實係個飯黎,但有茄醬,芝士,仲有肉醬撈埋一起食,確實係幾唔錯!難怪家姐話次次黎呢度都要揀呢個食啦!推介!

食到咁上下,又再叫第二Round,今日啲碟頭相對比起平時既大碟,同埋比以前都較熱,所以都食得差不多,但又想叫多少少野食,所以又叫多了三款。

黑椒蜆肉鐵板煮,用鐵板上枱,入面有20隻蜆,蜆上撒了一些黑胡椒,蜆肉都尚算甜,因為有少少黑胡椒,所以食落會有少少胡椒香。

白汁雞肉菠菜,入面有好多菠菜和雞肉,雞肉唔鞋,面頭用白汁鋪滿,其實都唔錯,但都係有少少膩。

最後係野菌忌廉意大利飯,個飯好香,好有野菌味,忌廉都好香濃,意大利飯唔會食到佢硬,呢個都幾好食!

五個人食到飽飽都係三百蚊度,又平,又可以食到多種類食物,難怪呢度長期都咁多人排隊啦!

2019-06-23