2014-11-29 1435 瀏覽
依個年頭,社會氣氛唔好,公司氣氛又唔好,聽唔少朋友講都想轉轉工,大家都憂心忡忡,好似無咩出路 。做朋友嘅,可以做嘅都喺聽你分享,意見就真喺俾唔到,另外,就喺帶你食啲甜品,舒解一下悶氣及鬱結 。唔喺要有悶氣先要嚟食吓甜品嘅,所以,晚飯後九點、十點都有唔少人嚟幫襯,尤其好似今晚仲喺開心星期五,客人就更多,兼且越夜越爆場添。焦糖布甸椰皇子喺推介俾朋友嘅必點甜品,再叫兩款以前未試過嘅,齊齊分享。  焦糖布甸椰皇子 $36 朋友話果然無介紹錯,製作有心思,以椰皇水做嘅啫喱,冰涼清爽,味道自然,而焦糖布甸質感滑嫩富蛋香,點點焦糖濃香叫人食得更有種甜蜜感。椰皇肉食得唔好嘥,我哋刮得佢一乾二淨,皆因清甜好味,值得翻兜再翻兜 。  伯爵茶刨冰椰皇子 $33 一大杯包含好多食材,有刨冰、涼粉、西米、椰皇啫喱、伯爵茶啫喱,再倒入伯爵茶糖漿及加上Oreo餅碎,可謂味道、口感多變,伯爵茶味又幾香 。不過,刨冰唔夠細綿,亦溶得較快。  朱古力窩夫 $39以前試過佢嘅芒果窩夫,嗰時啲窩夫都喺傳統嘅格仔形,依家就改咗心形,雖然唔算得創新,倒適合啲情侶點一客兩份食。朱古力窩夫熱烘烘,入口外脆內軟
 焦糖布甸椰皇子 $36

伯爵茶刨冰椰皇子 $33

。不過,刨冰唔夠細綿,亦溶得較快。
伯爵茶刨冰椰皇子
伯爵茶刨冰椰皇子
 朱古力窩夫 $39
以前試過佢嘅芒果窩夫,嗰時啲窩夫都喺傳統嘅格仔形,依家就改咗心形,雖然唔算得創新,倒適合啲情侶點一客兩份食。朱古力窩夫熱烘烘,入口外脆內軟,配合濃郁嘅朱古力雪糕,仲有少少冰火之效
。而香蕉、榛子仁稍為只有點陪襯嘅感覺,隨窩夫仲伴上朱古力醬,雖則好香濃,不過,質感略嫌杰身咗
,影響個整體口感。
朱古力窩夫
朱古力窩夫
今次除咗個焦糖布甸椰皇子之外,其餘兩款甜品都有啲缺點,需要改進一下,但睇得出小店用心製作,希望繼續努力,創作更多優質有心嘅甜品
$36 (宵夜)