餐廳: 大中華飯店
資訊:

2011-07-11 40 瀏覽
一行十人,因為一早朋友已經訂了位,所以去到唔洗點等就入得。黎到坐低,係室內有冷氣的,未落單,已經不停有昆蟲不知從何來飛到桌上,環境感覺不清潔。然後大家開始研究應該點什麼來吃,最終叫了以下:乳豬(一早預訂)糯米飯豉汁炒聖子花甲西蘭花牛肉炸排骨拼大腸泰式雞翼冰鎮鮑魚片首先講下花甲及豉汁炒聖子,大家都嘩了一聲,花甲只有十二隻,無沙好味,但少得可憐,跟牆上的相片完全兩回事。跟住的聖子也不例外,只有總共十五條,大家要猜先可以決定誰來吃下餘下的五條,慘。炸排骨拼大腸,都係因為見其他食評推介才叫,誰知只係普通炸的菜式,排骨炸得很乾,大腸還可以。最期待的乳豬來了,好好味,但片下的就只有肥膏,肉只佔少部分。糯米飯味道也不錯,侍應即席炒/撈,然後大家一看,亦不禁說,睇個煲就很大,實際只有每人一匙。西蘭花牛肉就係普通小菜的分量,泰式雞翼也只有十五隻,味道一般,唔算特別。鮑魚片用冰墊底,一吃下就知只是罐頭貨色。計埋每人一罐可樂,埋單總共$960。評價:只係明星/宣傳效應,呢餐絕對係貴格唔飽,連女士也說好似無食過野咁,要動員去食甜品,絕無下次了。
一行十人,因為一早朋友已經訂了位,所以去到唔洗點等就入得。

然後大家開始研究應該點什麼來吃,最終叫了以下:

乳豬(一早預訂)

糯米飯

豉汁炒聖子

花甲

西蘭花牛肉

炸排骨拼大腸

泰式雞翼

冰鎮鮑魚片

鮑魚片用冰墊底,一吃下就知只是罐頭貨色。

計埋每人一罐可樂,埋單總共$960。

2011-07-10
5 分鐘 (堂食)