2021-05-14
埃華街食肆林立,星期五晚上,偏偏呢間餐廳門口大排長龍,想必自有道理,反正還未算肚餓,週末流流長,便決定也等位來試下。大約等左半小時便有位。店員個個都斯斯文文有禮貌,原來都係台灣人。餐廳主打台灣古早味平民美食,裝修亦是模仿老台灣古早風。水泥牆設計,像極弄堂,而鋪面最盡頭的水吧就模仿台灣地道食店的檔口。先叫咗兩個小食:
花雕醉雞 $38好特別的無骨醉雞卷,適合我這懶人,有濃濃的花雕酒味和小小藥材位,啖啖肉得來夠清爽。起司肉鬆蛋餅 $35最愛台式蛋餅,皮夠薄,芝士份量啱啱好,特別的是亦有大量芋泥在內,沒有過多調味,是芋泥本身的清香味,配上小小肉鬆,唔會漏,perfect match!
眷村紅燒牛筋牛肉麵 $70湯底香濃帶甜,牛味十足,亦有小小中藥材味道及花椒八角香料味。牛肉是牛展的位置,燜至軟嫩,牛筋入口即化。麵條有嚼頭,份量足。香噴噴炸雞排便當$62上菜時真的嘩一聲,份量也太大了吧?除咗大過塊面的炸雞扒,還有四款便當配菜,仲要款款都好食,讓我忍唔住食晒d飯,聽日要好努力做番運動先得啦!
先叫咗兩個小食:
花雕醉雞 $38