2020-03-01 1289 瀏覽
曾被CNN曾形容「再興是叉燒的同義詞」,加上幾次榮獲米芝蓮美食推薦,再興係叉燒界王者代表地位真係無庸置疑!平時繁忙時間真係唔洗止意堂食,等位都下下講到要等成半個鐘先有位入,於是今晚經過見到有得wall-in就決定入去懷緬下兒時回憶地點:位處於灣仔中心地帶,英皇中心同埋灣仔油站附近,距離灣仔地鐵站約十分鐘步行時間環境:餐廳好易搵到,門口有個大大塊嘅傳統港式招牌,無論招牌以至餐廳入面嘅格局,都係一間好傳統嘅港式燒味店格局,半開放式廚房,燒味掛晒係櫥窗,等大家可以睇到既新鮮又肥美嘅燒味,望住啲醬料肉汁慢慢咁滴落黎,見到都好想快啲食!食物質素:叉燒油雞飯($36)再興嘅出左名大碟又平民價,單併雙併一律$36,招牌貨當然係叉燒啦,肥瘦程度任意選擇,佢嘅叉燒同口感扎實,外層表皮微微焦燻,甜甜嘅醬汁(聽聞用左麥芽糖)已經滲透入肉內,入味軟嫩嘅肉質略帶油脂而且又不柴不膩叉燒界王者果然名不虛傳!相對之下,油雞就無叉燒咁出色,畢竟唔係名物,但都係中上,如果想食多幾舊叉燒嘅,不妨叫單併!叉燒燒鵝飯(店員所稱呼嘅黑毛叉飯)配例湯($66)每次黎食燒鵝叉燒飯嘅時候都會聽到店員叫「一碟黑毛叉飯」初初就咁聽落去仲以
曾被CNN曾形容「再興是叉燒的同義詞」,

食物質素:
叉燒油雞飯($36)

叉燒燒鵝飯(店員所稱呼嘅黑毛叉飯)配例湯($66)

每次黎食燒鵝叉燒飯嘅時候都會聽到店員叫「一碟黑毛叉飯」初初就咁聽落去仲以為真係有分普通叉燒同埋用黑毛豬做嘅叉燒,原來並非如此!

事源係燒鵝同燒鴨嘅讀音有啲相似(大家都係有個燒字應該)但佢地價錢相差一倍,為免廚房叔叔因為種種原因聽錯落錯單,於是就叫燒鵝叉飯做黑毛叉,意思係貴價啲果隻叉燒併飯!

講返個飯,絕頂好味
叉燒好就唔在話下啦,燒鵝皮脆內嫩,又唔會有會陣鵝嘅羶味,出面一般嘅燒鵝都會有層好肥嘅肥膏喂住塊皮,但再興嘅燒鵝燒得恰到好處,只有少少肥膏,鵝脂肪嘅油滲入肉內,令到充滿肉汁,唔會有乾淨淨嘅感覺!相比起佢附近嘅對手(唔開名啦),我較喜歡再興嘅相對較接地氣

再加埋再興秘製嘅好味汁,甜甜的,撈飯絕佳
燒鵝酸甜醬都係放係枱度比大家任用

例湯今日係西洋菜蘿蔔豬骨湯,係無味精老火湯而且足料!跟飯加六蚊就有,不妨叫碗湯嘗嘗!

服務:一般燒味店嘅感覺都係店員態度差,食到趕頭趕命
雖然呢度效率都好高,但店員都好熱情招呼你,無叫雞飯都會又會問你加唔加薑蔥,又問你飲唔飲湯,又唔會催你食快啲!又多謝前多謝後,問多兩句都唔會X你!同場仲可以聽到果把聲線沙啞嘅店員伯伯落單聲,大家不妨去食嘅時候留意下!呢個係一個我嘅回憶

價錢:再興一向做開街坊生意,一直都keep住三十幾蚊一碟飯,經濟又實惠,啱晒唔同階層人嘅接受程度!份量又夠大,無論對勞動開嘅或者文靜嘅你,都一定夠飽!

網上睇到老闆話財富唔係自由行帶比你,而最重視嘅都係本地客人,所以一定要多多支持呢間本地老字號名店!
2020-02-28
  • 叉燒燒鴨飯